Καλό θα είναι όταν τα συγκεκριμένα συμπτώματα φανούν, το άτομο να απευθυνθεί στον/στην εκάστοτε ειδικό

Βαλανίτιδα είναι η φλεγμονή στη βάλανο του πέους. Για παράδειγμα, ορισμένοι θεωρούν ως βαλανίτιδα μόνο τη φλεγμονή της κεφαλής του πέους (βάλανος), ενώ αναφέρουν ως ακροποσθίτιδα τη φλεγμονή τη φλεγμονή στο «πετσάκι». Όταν, δε, υπάρχει φλεγμονή και στα δύο το ονομάζουν βαλανοποσθίτιδα.

Οι άντρες που έχουν προδιάθεση για την ανάπτυξη βαλανίτιδας είναι εκείνοι που μπορεί να έχουν:

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.Νεφρίτιδα. Κίρρωση και νοσογόνο παχυσαρκία.

Οι άντρες που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν:

Κακή προσωπική υγιεινή. Ευαισθησία σε χημικά ερεθιστικά (για παράδειγμα, σαπούνια και λιπαντικά). Αλλεργίες σε φάρμακα.

Μη ελεγχόμενο διαβήτη (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα ούρα τους). Φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη που προκαλεί την αποβολή περισσότερης ζάχαρης με τα ούρα (πχ dapagliflozin).

Η βαλανίτιδα μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κλινικό χαρακτηριστικό σε άνδρες με αντιδραστική αρθρίτιδα. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Είναι κολλητική η βαλανίτιδα;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι κάπως περίπλοκη. Δεν είναι ένα απλό “ναι” ή “όχι”.

Η βαλανίτιδα που προκαλείται από τα απλά βακτήρια στο δέρμα του πέους ή η βαλανίτιδα που προκαλείται από ένα χημικό ερεθιστικό του δέρμαος θεωρείται γενικά μη μεταδοτική.

Η βαλανίτιδα που προκαλείται από ορισμένους μύκητες ή/και ορισμένα βακτήρια ή ιούς (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως η γονόρροια) είναι μεταδοτική από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της επαφής στην συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή συνήθως μέσω του σεξ.

Παρά το γεγονός ότι, ως νόσος, συνήθως δεν μεταδίδεται μεταξύ αντρών, εντούτοις οι μικροοργανισμοί που προκαλούν τη βαλανίτιδα μπορούν να μεταβιβαστούν και να προκαλέσουν μόλυνση στο νέο “ξενιστή” τους.

Δεδομένου ότι ορισμένα από τα βακτήρια, μύκητες ή ιούς που προκαλούν τη βαλανίτιδα είναι μεταδοτικά, η βαλανίτιδας θα μπορούσε να θεωρηθεί «μεταδοτική» υπό ειδικές συνθήκες.

Πώς θα ξέρω αν έχω μολυνθεί;

Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων μετά την έκθεση (περίοδος επώασης) στο βακτήριο ή ιό που θα προκαλέσει τη βαλανίτιδα διαφέρει ανάλογα με το είδος του ιού, του βακτηρίου ή του μύκητα. Εντούτοις, τα πρώτα σημάδια της βαλανίτιδας είναι:

Ερυθρότητα, κνησμός, οίδημα και τρυφερότητα της κεφαλής του πέους και της ακροποσθίας γύρω του. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η έκκριση υγρού από την ουρήθρα και η διόγκωση των λεμφαδένων.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, επισκεφθείτε τον γιατρό σας άμεσα για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, αφού υπάρχουν πιο σοβαρές ασθένειες που “μιμούνται” τη βαλανίτιδα, όπως ο έρπης και η γονόρροια.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr