Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαμός στη Λιβύη : Ποδοπατούν εικόνες του Ερντογάν – «Όχι άλλο αίμα μας για τους τρομοκράτες»

Χαμός στη Λιβύη : Ποδοπατούν εικόνες του Ερντογάν – «Όχι άλλο αίμα μας για τους τρομοκράτες»

Την οργή τους, μεταξύ άλλων και κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασαν φύλαρχοι στη Λιβύη, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμα και να ποδοπατήσουν και τεράστιες φωτογραφίες του τούρκου προέδρου

Την οργή τους, μεταξύ άλλων και κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασαν φύλαρχοι στη Λιβύη, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμα και να ποδοπατήσουν και τεράστιες φωτογραφίες του τούρκου προέδρου.

Συγκεκριμένα, μια οργάνωση προσκείμενη στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, προέτρεψε σήμερα να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρέμβαση της Τουρκίας, προκαλώντας την αντίδραση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC).

Ο Χάφταρ εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Έπειτα από μήνες μαχών, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, από την περασμένη Κυριακή τέθηκε σε εφαρμογή μια εύθραυστη εκεχειρία. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τη διεθνοποίηση της σύρραξης, με την εμπλοκή κυρίως της Τουρκίας η οποία έχει ανακοινώσει ότι στέλνει στρατό για να στηρίξει την GNA.

Μια οργάνωση προσκείμενη στον Χάφταρ, η M.LNA, κατήγγειλε μέσω του Twitter «τους τρομοκράτες μισθοφόρους του Ερντογάν», του προέδρου της Τουρκίας. «Η πετρελαϊκή ημισέληνος θα κλείσει», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή της βορειοανατολικής Λιβύης απ’ όπου εξάγεται το περισσότερο λιβυκό πετρέλαιο. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από το 2016 από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους πατούσαν πάνω στα παραδοσιακά χαλιά αλλά και σε τεράστιες φωτογραφίες του προέδρου της Τουρκίας. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, μετά το στρατιώτες που έχει φέρει η Τουρκία στη Λιβύη κατά του στρατάρχη Χαφτάρ.

«Όχι άλλο πετρέλαιο για τους τρομοκράτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το αίμα μας είναι είναι πιο πολύτιμο. Οι πετρελαιοπηγές κλείνουν. Το λιμάνι Tubrok θα κλείσει μόλις γεμίσει το ελληνικό τάνκερ», ανέφεραν οι φύλαρχοι σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η οργάνωση ζητά επίσης να κλείσει «αμέσως» ο πετρελαιαγωγός της Μελίτα καθώς και οι αγωγοί φυσικού αερίου της Μπρέγκα και της Μιζουράτα.

Ο αρχηγός μιας ισχυρής φυλής της ανατολικής Λιβύης, των Ζουάγια, που στηρίζει τον Χάφταρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διακοπή των εξαγωγών «θα στραγγίσει τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της NOC Μουστάφα Σανάλα, καταδίκασε τις εκκλήσεις για κλείσιμο των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το πετρέλαιο. Υπενθυμίζοντας ότι ο πετρελαϊκός τομέας είναι «ζωτικής σημασίας» για την οικονομία της Λιβύης, τόνισε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν θα έπρεπε να μετατραπούν σε εργαλεία πίεσης «για πολιτικές διαπραγματεύσεις».

«Η διακοπή των εξαγωγών (…) θα έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για «αβάσταχτη» αύξηση του ελλείμματος, για την αποχώρηση των ξένων εργολάβων και την «απώλεια της μελλοντικής παραγωγής».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024