Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη αν δεν καταργηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη αν δεν καταργηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για το μεταναστευτικό, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την αντίδραση της Ελλάδας, καθώς και για τη βεντέτα της ΕΛ.ΑΣ με τους αντιεξουσιαστές και τα όσα συνέβησαν στο Κουκάκι

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Alpha ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για όλους και για όλα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για το μεταναστευτικό, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την αντίδραση της Ελλάδας, καθώς και για τη βεντέτα της ΕΛ.ΑΣ με τους αντιεξουσιαστές και τα όσα συνέβησαν στο Κουκάκι.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα πως εάν εμφανιστεί ωκεανογραφικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει, ενώ ξεκαθάρισε πως εάν δεν καταργηθούν οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης τότε θα ασκήσει η Ελλάδα βέτο σε όποια λύση βρεθεί.

Για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την επιλογή του αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha αφορούσε την κ. Σακαλλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως πιστεύει ότι πρόκειται για την υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία.

«Η κ. Σακελλαροπούλου είναι πολιτική επιλογή» συμπλήρωσε απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν περί μη πολιτικής επιλογής. «Είναι άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, έχει όλα τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής» συμπλήρωσε.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και τη δήλωσή του, μέσω της οποία γνωστοποίησε ότι θα στηρίξει την κ. Σακελλαροπούλου για ΠτΔ υπογράμμισε πως «έκανα νωρίτερα την επιλογή μου. Από τη στιγμή που είχα καταλήξει στην επιλογή μου την ανακοίνωσα νωρίτερα γιατί η κ. Σακελλαροπούλου χειριζόταν πολύ σημαντικές υποθέσεις. Δεν καταλαβαίνω πως διέσυρα το θεσμό. Δεν μπήκα σε ονοματολογία. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε 718 λέξεις για να πει ένα απλό “ναι”».

Αναφορικά με τον λόγο που δεν πρότεινε τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά μπορούσα να επιλέξω ένα πρόσωπο. Επίσης την κ. Σακελλαροπούλου στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ. Επομένως η επιλογή μου έχει μεγαλύτερη συναίνεση. Το 2015 είχα τεκμηριώσει την επιλογή μου να μην ψηφίσω τον κ. Παυλόπουλο. Δεν νομίζω πως έκανα κάποιο σφάλμα. Δεν επέλεξα την κ. Σακελλαροπούλου μόνο επειδή ήταν γυναίκα, αλλά την επέλεξα και γιατί ήταν γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία που βρίθει διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες. (…) Είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετική πρόεδρος».

Για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Αναφορικά με τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη απάντησε πως «κακώς δεν προσκληθήκαμε στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρών, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρών. Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους» τόνισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ξανά παράνομο το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αφορά όλη την Ευρώπη ο αγωγός EastMed είναι πολύ σημαντικός, γιατί θα φέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο, το Ισραήλ στην Ευρώπη. Προφανώς και συμφέρει την Ευρώπη να έχει έναν τέτοιο αγωγό και να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία. Η ΕΕ έχει υποχρέωση να μας σταθεί σε εμάς και στην Κύπρο είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως προς τις προκλήσεις του Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Το να εκδηλώνεσαι με μια προκλητικότητα δεν σημαίνει κατ ανάγκη πως δεν είσαι απομονωμένος. Υπήρξε σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ. Ποτέ δεν είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών συμφερόντων. Αλλά και η Ρωσία στο ζήτημα των συμφωνιών με τη Λιβύη καταδίκασε την Τουρκία. Όπως επίσης και οι αραβικές χώρες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ενεργή. Λίγες ώρες υπομονή ακόμα και θα ακούσετε κάποιες ανακοινώσεις που έχουν ενδιαφέρον».

«Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται εάν δούμε ένα τουρκικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται από πριν, για να μην κάνουμε ό,τι χρειάζεται τότε», είπε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι θα στείλει ωκεανογραφικό σκάφος στις περιοχές συμφωνίας με τη Λιβύη.

Για τις εκκενώσεις και τις αντιδράσεις αντιεξουσιαστών

Οι καταλήψεις αδειάζουν, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και φαίνεται ξεκάθαρη βελτίωση στην αστυνόμευση, απάντησε ερωτηθείς εάν υποτίμησε το ζήτημα προεκλογικά.

Αυτό που έγινε στο Κουκάκι είναι απαράδεκτο, σημείωσε, και τόνισε πως δεν θα υποδείξει στους εισαγγελείς τι θα κάνουν, αλλά όταν πετά κάποιος έναν τσιμεντόλιθο από το δεύτερο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κακούργημα.

«Δεν είμαι έτοιμος να κάνω πρόσθετες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά αν με ρωτάτε είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας το να πετάς τσιμεντόλιθους από τον δεύτερο όροφο. Κατά την άποψή μου αυτό είναι κακούργημα, αλλά δεν είμαι αυτός που θα κρίνει, αλλά οι εισαγγελείς. Αλλά δεν σκοπεύω να αλλάξω τον ποινικό κώδικα» σχολίασε περαιτέρω για τα όσα έγιναν στο Κουκάκι.

Για την πιθανότητα προσφυγής στη Χάγη

Ερωτηθείς για τον διάλογο που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ, περί ενδεχόμενου «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια της συζήτησης. Αλλά κατέστησα σαφές στον αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στην Χάγη για οποιοδήποτε ζήτημα πλην του καθορισμού υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να πάει στη Χάγη εκτός από αυτά τα θέματα. Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα».

«Έχουμε ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε σημείο που θα έχουμε μια ένταση στο Αιγαίο. Αλλά και αν έχουμε τότε, θα τη διαχειριστούμε» ενώ παράλληλα εμφανίστηκε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Πάντως, υπογράμμισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.

Για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Με τον Πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Ο κ. Τραμπ έχει το δικό του στυλ, αλλά πλαισιώνεται από ένα ισχυρότατο επιτελείο που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει τις πολιτικές. Με τον κ. Πομπέο όμως έχω μια πολύ καλή πολιτική σχέση και είναι καλό να ξέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε με κάποιον στις ΗΠΑ εάν αυτό χρειαστεί. Με τον κ. Τραμπ έχουμε και μια πολύ καλή προσωπική χημεία» υποστήριξε αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης.

Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αναφερόμενος στην απόφασή του να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Εάν τα δεδομένα πριν από έξι μήνες ήταν όπως είναι τώρα, δεν θα καταργούσα το υπουργείο. Αλλά δεδομένων των επιχειρησιακών δυστοκιών που διαπιστώθηκαν, έκρινα πως έπρεπε να επανασυστηθεί. Γιατί ο σχεδιασμός μας είναι σωστός. Έχουμε τον κ. Μηταράκη για το εσωτερικό και τον κ. Κουμουτσάκο για το εξωτερικό. Κάνουμε την διαρθρωτική κίνηση. Και το έχω ξαναπεί: Ουδείς αλάθητος, ιδίως από μία κυβέρνηση που παράγει πολιτική».

Απαντώντας, δε, στις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό και τις κλειστές δομές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πάντα όταν πρόκειται μια τοπική κοινωνία πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πάντα λέει το πρόβλημα δεν πρέπει να έρθει στη γειτονιά μου. Και στο κάτω κάτω, δεν είναι τόσες πολλές οι δομές. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Συζητάμε με τις κοινωνίες αλλά πρέπει να αποφασίσουμε κι’ όλας. Οι δομές θα γίνουν και πιστεύω ότι θα βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με ένα πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Είναι εθνική πολιτική οι κλειστές δομές και όταν θα αρχίσουν να κλείνουν οι δομές όπως η Μόρια, τότε θα φανούν και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».

Για την αξιολόγηση των υπουργών του

«Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης, δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει εννοείται ότι θα ληφθεί υπόψιν η πρώτη αξιολόγηση. Κοιτάξτε: Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κάποιος, αν και υπάρχει και η απευθείας κόκκινη. Δεν είναι πάντως στις προθέσεις μου ένας ανασχηματισμός» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Για τις «γραφικές πιρουέτες από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν βρήκε μια κουβέντα να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους τσιμεντόλιθους. Αλλά κατηγόρησε την αστυνομία για προκλητική συμπεριφορά στην πρώτη φάση της εκκένωσης της κατάληψης. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η βία καταδικάζεται απ όπου και αν προέρχεται. Σε ορισμένα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Δεν βλέπω δείγματα γραφής ως προς το ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά βλέπω ορισμένες γραφικές πιρουέτες, όπως το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εφαρμοστεί η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις».

Για την οικονομία

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις φοροελαφρύνσεις που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

«Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%. Έχω κάνει όλα όσα είχα δεσμευθεί να κάνω. Οι ενδείξεις είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα». Εκτίμησε επίσης πως η χώρα ενδεχομένως να μην πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4% αλλά ο στόχος για 3% το 2020 είναι εφικτός».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Τέλος διαμήνυσε πως δεν υπάρχει κανένα σενάριο για πρόωρες εκλογές.

«Γιατί να κάνω πρόωρες εκλογές; Έχω εμπιστοσύνη ότι θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό έργο. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2023 κατά πάσα πιθανότητα διπλές».

«Έχω κάνει πολιτική καριέρα με τους πολιτικούς μου αντιπάλους να με υποτιμούν. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω αυτό, σέβομαι τους πολιτικούς μου αντιπάλους».

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV με τον Αντώνη Σρόϊτερ.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024