Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου ο Βασίλης Βάρσος, ένας από τους κληρονόμους και διαχειριστές του φημισμένου ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά.

Μέλος της τρίτης γενιάς, ο Βασίλης Βάρσος ήταν ο ένας από τους δύο εγγονούς του Βασίλη Βάρσου, που είχε ανοίξει το ζαχαροπλαστείο στην οδό Κασαβέτη, το μακρινό 1892 και διαχειριζόταν την οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τον Γιώργο Βάρσο.

Η εξόδιος ακολουθία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 2μμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.

Συλλυπητήρια από τον Εμπορικό Σύλλογο Κηφισιάς

Την είδηση του θανάτου του, έκανε γνωστή ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς εκφράζοντας τα συλλυπητήρια των μελών του για την απώλεια:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των μελών του για την απώλεια του επιφανούς και αγαπητού μέλους του, Βασίλη Βάρσου, και απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Βασίλης Βάρσος υπήρξε γνωστός και αγαπητός στην Κηφισιώτικη οικογένεια. Εξαιρετικός επιχειρηματίας, υπέροχος οικογενειάρχης, αγαπητός συμπολίτης, θα μας λείψει πολύ.

Μετά την αναγγελία του θανάτου του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς συνεδρίασε και αποφάσισε τα εξής:

1. Να εκφράσει τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος
2. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία
3. Να αποστείλει στεφάνι εις μνήμη του
4. Να δημοσιεύσει το παρόν στην ιστοσελίδα του, στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να το αποστείλει προς δημοσίευση στον τοπικό τύπο».

Η ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου

Το ζαχαροπλαστείο Βάρσος κάνει την είσοδο του στην ιστορία της Αθήνας το 1892. Μια αναδρομή στην μακρόχρονη ιστορία του, όπως αυτή καταγράφεται στο site της εταιρείας, μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές με τον Βάρσο να μην μένει ανεπηρέαστος από τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλειος Χ. Βάρσος έφυγε από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και ήρθαν στην Αθήνα.

Το 1892, στην ηλικία των 16, άνοιξε ένα κατάστημα παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα.

Το 1910 ο Βάρσος άκμαζε καθώς απασχολούσε 24 άτομα προσωπικό και είχε ένα από τα μεγαλύτερα ψυγεία της εποχής με 20 παγοκολώνες.

Η μεταφορά της επιχείρησης στο κέντρο της Κηφισιάς αποφασίζεται το 1922, «γιατί εκείνη την εποχή οι κάτοικοί της είχαν την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη».

Κατά την διάρκεια των σκληρών χρόνων της Γερμανικής κατοχής πολλοί Αθηναίοι ήρθαν να ζήσουν στην Κηφισιά, μιας και ήταν πιο εύκολο να βρουν φαγητό. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το καθαρό γάλα ήταν πολύ δυσεύρετο αφού συνήθως ήταν νερωμένο.

Ο Βάρσος, από σεβασμό προς τους πελάτες του, λάμβανε το γάλα από τους παραγωγούς και το διένειμε αμέσως στους πελάτες του εξασφαλίζοντας έτσι ότι ήταν αγνό και καθαρό. Αυτή η υπεύθυνη στάση και η ειλικρίνεια δημιούργησε πολλούς σταθερούς και αποκλειστικούς πελάτες, τονίζεται από την επιχείρηση.

Το 1950, ο Κωνσταντίνος Βάρσος έδωσε μια νέα ώθηση στην εταιρεία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισήγαγε αγελάδες από την Ολλανδία. Μια Ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα, ενώ μια Ελληνική απέδιδε 8-10 κιλά. Φυσικά, οι Ολλανδοί πουλούσαν μόνο αγελάδες και όχι ταύρους ώστε να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα τους.

Ο Κωνσταντίνος, όμως, ως ιδιαιτέρως ευφυής επιχειρηματίας, κατάφερε να αγοράσει κάποιες έγκυες αγελάδες κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στην Ολλανδία. Οι περισσότερες από αυτές έχασαν τα μικρά τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους με ατμόπλοιο, αλλά από τα λίγα που σώθηκαν, κατάφερε να πάρει δύο ταύρους. Έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να αναπαράγει και να βελτιώσει το γένος, κάτι που ήταν μια επανάσταση για την διαχείριση των αγροκτημάτων και την παραγωγή γάλακτος.

Το 1965, ο Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος ανέλαβαν την διαχείριση, και η ανάπτυξη και η πρόοδος της εταιρείας συνεχίστηκε.

Λόγω του τεράστιου πλήθους κόσμου που συσσωρεύτηκε για να ψωνίσει από το Βάρσο, χρειάστηκε η προστασία της αστυνομίας διότι οι πελάτες είχαν φτάσει μέχρι την Πλατεία της Κηφισιάς (Τροχονόμο).

Στις κρίσιμες πολιτικές ώρες που πέρασε η Ελλάδα τον Ιούλιο του 1965 το κατάστημα Βάρσος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Το βράδυ εκείνο άρχισαν να μαζεύονται υπουργικά αυτοκίνητα έξω απο το κατάστημα και οι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα της επιχείρησης για τις συνομιλίες τους.

Μετά από 1 ωρα το κατάστημα ήταν ανοικτό μόνο για υπουργούς και βουλευτές με την Αικατερίνη Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν. Τις πρωινές ώρες ήρθε και το »βαρύ πυροβολικό» όπως λέγανε Μητσοτάκης, Παπασπύρου και Αλαμάνης που στηρίζαν τις ελπίδες τους ώστε να μην παραιτηθεί ο Παπανδρέου χωρίς κανένα αποτελέσμα.

Την περίοδο 1967-1968 η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα, των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί αντέγραψαν συνδυασμούς και χρήσεις των μηχανημάτων κατά την διάρκεια μίας από τις επισκέψεις τους στο εργαστήριο και μετά ενσωμάτωσαν αυτές τις αλλαγές στις νέες μηχανές τους.

Το 1980 τo κατάστημα Βάρσος είναι το πρώτο στην Ελλάδα που κάνει εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου. Η βελτίωση επήλθε κάνοντας διανομή ατμού στους 170 βαθμούς Κελσίου σε όλα τα μηχανήματα.

Το 1992 ο Βάρσος γιορτάζει 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και είναι μια από τις λίγες αιωνόβιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συνεχίζει πιστή στις αξίες της.

Γράψτε το σχόλιο σας