Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ερντογάν-Χαφτάρ: Θέλει να του δώσει ένα μάθημα ο Σουλτάνος

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ερντογάν-Χαφτάρ: Θέλει να του δώσει ένα μάθημα ο Σουλτάνος

Ερντογάν: Θα δώσουμε στον Χαφτάρ ένα μάθημα

Σκληρό μήνυμα προς τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άρνηση του Λίβυου στρατηγού να υπογράψει την προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας.

Σκληρή απάντηση Ερντογαν

«Θα δώσουμε ένα μάθημα στον Χαφτάρ, αν δεν σταματήσει την επίθεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε μία πρώτη αντίδραση μετά το «ναυάγιο» των επαφών στη Μόσχα.

Τσαβούσογλου: Φαίνεται ποιος θέλει πόλεμο και ποιος ειρήνη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η απόφαση του στρατηγού Χαφτάρ «δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη».

«Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Βόμβες Χαφτάρ κατά Τουρκίας: «Ζούμε με τιμή και θα πεθάνουμε με τιμή. Η Λιβύη για τους Λίβυους»

Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, αναχώρησε από την Μόσχα χωρίς να υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας που συντάχθηκε κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην ρωσική πρωτεύουσα χθες, Δευτέρα.

«Ο Χάφταρ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία σε βάρος των ηρωικών θυσιών και των φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (σ.σ. τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο αντίπαλος του Χάφταρ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ). Η Λιβύη για τους Λίβυους», αναφέρεται σε δυο μηνύματα στον λογαριασμό M.LNA στο twitter που υποστηρίζει τον Χάφταρ.

Στον ίδιο λογαριασμό υπάρχει και δήλωση που αποδίδεται στον ίδιο τον Χάφταρ και η οποία αναφέρει: «Το κείμενο που μου παρουσιάστηκε είναι απάτη και προδοσία, το οποίο το GNA (σ.σ. η κυβέρνηση της Τρίπολης με επικεφαλής των Σάρατζ) είναι πάντα πρόθυμη να υπογράψει, αλλά τα δικά μας αληθινά λιβυκά χέρια, δεν θα μπορούσαν ποτέ (να την υπογράψουν). Ζούμε με τιμή και θα πεθάνουμε με τιμή».

Σε άλλο μήνυμα, αναφέρεται πως η πλευρά Χάφταρ είναι ακόμα ανοιχτή στο ενδεχόμενο να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, αρκεί αυτή να σταματά την αιματοχυσία, να οδηγεί στην εξάλειψη της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και στην επιστροφή της νομιμότητας για τη Βουλή της Λιβύης (με έδρα το Τομπρούκ). «Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της άπληστης Τουρκίας».

Έφυγε στα… καλά καθούμενα

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι ο Χάφταρ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο αλλά τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει.

Τα στρατεύματα των δύο πλευρών εμπλέκονται σε φονικές μάχες προ των πυλών της Τρίπολης τους τελευταίους εννέα μήνες, αφότου ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τους άνδρες του να αρχίσουν επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης. Παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο ΛΕΣ διατράνωσε μέσω Facebook πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» στην αναμέτρηση με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ.

Την Κυριακή και χθες Δευτέρα τα αντίπαλα μέρη τήρησαν πάντως σε γενικές γραμμές την κατάπαυση του πυρός που αποφάσισαν την 8η Ιανουαρίου να κηρυχθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός ερμηνεύθηκε ως ένδειξη της επιρροής τους στη Λιβύη, την ώρα που δυτικές κυβερνήσεις μοιάζουν ανίσχυρες να παρέμβουν για να τερματιστεί το χάος που βασιλεύει στη χώρα από το 2011 και επιδεινώθηκε μετά τον Απρίλιο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει τον Σάρατζ

Η Άγκυρα υποστηρίζει ανοικτά τον Σάρατζ και έχει αναπτύξει ήδη κάποια στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της, ενώ η Μόσχα, παρά τις διαψεύσεις της, φέρεται να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους.

Η αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, που η γερμανική κυβέρνηση ήλπιζε να οργανώσει εντός του Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πήγε στη Μόσχα το Σάββατο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πούτιν.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΣ επίσης αποχώρησε από τη Μόσχα και βρίσκεται «στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η Μόσχα συνεχίζει να συνεργάζεται με τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη για τη «διευθέτηση» της κρίσης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024