Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες επέστρεψαν στη Λιβύη

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες επέστρεψαν στη Λιβύη

Από τις αρχές του έτους, περίπου 1.100 μετανάστες αναχώρησαν από τη Λιβύη διά θαλάσσης, όμως ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς στάλθηκε πίσω στη χώρα παρά τη σύγκρουση που μαίνεται εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών

Σχεδόν 1.000 μετανάστες που προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο στάλθηκαν πίσω στη Λιβύη τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Από τις αρχές του έτους, περίπου 1.100 μετανάστες αναχώρησαν από τη Λιβύη διά θαλάσσης, όμως ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς στάλθηκε πίσω στη χώρα παρά τη σύγκρουση που μαίνεται εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

«Τουλάχιστον 953 μετανάστες, εκ των οποίων 136 γυναίκες και 85 παιδιά, στάλθηκαν προς τις λιβυκές ακτές στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του 2020» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΜ, η Σάφα Μσέχιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Η πλειονότητα από αυτούς αποβιβάστηκαν στην Τρίπολη και μεταφέρθηκαν όλοι σε κέντρα κράτησης», πρόσθεσε.

Στα τέλη Οκτωβρίου η Ιταλία αποφάσισε να ανανεώσει την πολύ αμφιλεγόμενη, που κρίθηκε όμως αποτελεσματική, συμφωνία που υπέγραψε το 2017 με τη Λιβύη, η οποία προβλέπει χρηματική βοήθεια στη χώρα αυτή και την εκπαίδευση Λίβυων ακτοφυλάκων προκειμένου να εμποδίζουν τις αναχωρήσεις μεταναστών, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θύματα βίας

ΜΚΟ καταγγέλλουν αυτό το σύστημα, εκτιμώντας πως οι μετανάστες στέλνονται πίσω σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης όπου πολλοί πέφτουν θύματα βίας. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, τα πλοία διάσωσης των ΜΚΟ ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν άλλους 237 ανθρώπους από τις αρχές του έτους.

«Υπάρχει ασφαλώς μια απότομη αύξηση των αναχωρήσεων, που συνδέεται εν μέρει με την κατάσταση ασφαλείας» είπε η Μσέχιλ.

Η αύξηση των αναχωρήσεων μεταναστών σημειώνεται έπειτα από μια αναζωπύρωση της βίας στην Τρίπολη.

Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα μήπως η Λιβύη γίνει μια «δεύτερη Συρία» και θέλει να μειώσει τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορά της.

«Είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι άμαχοι στην Τρίπολη και στα περίχωρα βρίσκονται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Σάφα Μσέχιλ. Μεταξύ των αμάχων βρίσκονται τουλάχιστον 110.000 μετανάστες σε αστικές περιοχές» είπε.

Ο ΔΟΜ καλεί να σταματήσει το σύστημα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη προκειμένου να μετριαστούν τα βάσανα των ανθρώπων αυτών, ζητώντας την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων.

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες που ζήτησαν να επιστρέψουν εθελοντικά στη χώρα τους εγκλωβίστηκαν στη Λιβύη λόγω της κατάστασης ασφαλείας, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024