Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα άκρα η βεντέτα ΕΛ.ΑΣ με αντιεξουσιαστές - Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες

Στα άκρα η βεντέτα ΕΛ.ΑΣ με αντιεξουσιαστές – Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες

Στα άκρα οδηγείται τις τελευταίες μέρες η «βεντέτα» ανάμεσα στην ΕΛ.ΑΣ και τους αντιεξουσιαστές με κερασάκι στην τούρτα τα γεγονότα του Σαββάτου στο Κουκάκι, τα οποία δεν τιμούν καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά και την Ελλάδα σαν χώρα

Στα άκρα οδηγείται τις τελευταίες μέρες η «βεντέτα» ανάμεσα στην ΕΛ.ΑΣ και τους αντιεξουσιαστές με κερασάκι στην τούρτα τα γεγονότα του Σαββάτου στο Κουκάκι, τα οποία δεν τιμούν καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά και την Ελλάδα σαν χώρα.

Μάλιστα, οι εικόνες του Σαββάτου που δεν θύμιζαν σε τίποτα μια Ευρωπαϊκή χώρα έχουν ξεσηκώσει πολυεπίπεδες αντιδράσεις.

Από την μια πλευρά είναι οι βίαιες ενέργειες της αστυνομίας, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις ομάδες αντιεξουσιαστών, οι οποίες επιχείρησαν να ανακταλάβουν κτίρια που «σφράγισαν» αστυνομικοί πριν μερικές εβδομάδες.

Ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκεται η συμπεριφορά από την πλευρά των καταληψιών, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, με τη ρίψη τσιμεντόλιθων και ξύλων κατά των αστυνομικών, που είχαν σαν συνέπεια να τραυματιστούν έξι εξ αυτών και ο τρόπος με τον οποίο αυτή εκλήφθηκε από την εισαγγελία.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 6 πλημμελήματα στους 20 από τους 21 συλληφθέντες της σαββατιάτικης διπλής επιχείρησης της Αστυνομίας στις καταλήψεις της οδού Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος των συλληφθέντων σχηματιστήκαν δύο δικογραφίες.

Η πρώτη δίωξη ασκήθηκε κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απείθειας και βίας κατά αστυνομικών οργάνων. Η δεύτερη δίωξη ασκήθηκε για τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθεια.

Πάντως, η ανήλικη 17 ετών αφέθηκε ελεύθερη, ενώ στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο παραπεμφθήκαν να δικαστούν και οι 20.

Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην Ευελπίδων στα πλαίσια του αυτοφώρου, προκειμένου να δικαστούν.

Το Κουκάκι… έφερε τα πάνω κάτω στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν η πολυσυζητημένη εκκένωση του κτιρίου στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι στις 18 Δεκεμβρίου πέτυχε καίριο πλήγμα στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τις εκκενώσεις των καταλήψεων στην Αττική.

Αιτία για αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στάθηκε αρχικά η αρνητική τροπή που έλαβε πρώτα σε επικοινωνιακό, αλλά στη συνέχεια και σε ουσιαστικό επίπεδο, αφού διαπιστώθηκαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δυο γιων του, οι οποίοι βρέθηκαν με χειροπέδες στην ταράτσα τους σπιτιού τους επειδή αρνήθηκαν στους αστυνομικούς να ερευνήσουν στο χώρο της οικίας τους χωρίς έγγραφη εισαγγελική εντολή, αλλά κυρίως η παντελής έλλειψη στοιχείων για εμπλοκή τους στην διαχείριση της κατάληψης φάνηκε και επίσημα σήμερα, «πάγωσε» τα σχέδια εκκενώσεων σε 41 υπό κατάληψη κτίρια.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές τονίζουν πως «εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν εκ νέου και με μεγαλύτερη ένταση οι εκκενώσεις κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη».

Παρ’όλα αυτά, πηγές αναφέρουν πως στην ηγεσία της «Κατεχάκη» υπάρχει ικανοποίηση για την άμεση κινητοποίηση και την ανακατάληψη δύο κτιρίων, στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι.

Φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ: Δεν βρέθηκαν αποτυπώματα των γιων του Ινδαρέ στις καταλήψεις στο Κουκάκι

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων – καταλήψεων στο Κουκάκι, επί των οδών Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλης 3 γνωστοποίησε η ΕΛ.ΑΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στα αποτυπώματα δεν ήταν αυτά των γιων του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση «στην Ματρόζου σε σύνολο 35 πειστηρίων (14 πυροσβεστήρες, κράνη , φορητοί υπολογιστές κ.λπ.) ευρέθησαν μόνον τρία δακτυλικά αποτυπώματα, δύο εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν, ενώ το τρίτο ανήκει σε άγνωστο άτομο. Εξάλλου σε ολόκληρο το διώροφο κτήριο βρέθηκαν μόνον τέσσερα αποτυπώματα τα οποία ταυτοποιήθηκαν».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως χαρακτηριστικά σε 5 φορητούς υπολογιστές υπήρχε μόνον ένα αποτύπωμα σε μία οθόνη και κανένα στα πληκτρολόγια ή στην εξωτερική επιφάνεια.

Επιπλέον σε 14 πυροσβεστήρες που είχαν χρησιμοποιηθεί και τελικά εκσφενδονισθεί κατά των αστυνομικών δυνάμεων, βρέθηκε ένα μόνον αποτύπωμα.

Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα στις άλλες δύο καταλήψεις, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί ο νόμος

Για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε περιπτώσεις καταστροφών από «μπαχαλάκηδες», μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί ο νόμος για τις αστικές ευθύνες σε περίπτωση καταστροφών που προκαλούν «μπαχαλάκηδες» και καταληψίες αλλά για την ώρα δεν έχει συζητηθεί θέμα περαιτέρω αυστηροποίησης των συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων.

Πρόεδρος Ειδικών Φρουρών: Δολοφονική απόπειρα κατά εργαζομένων στο Κουκάκι

Στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας, κάνοντας λόγο για «δολοφονική απόπειρα κατά εργαζομένων».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ ο κ. Ντούμας καυτηρίασε τη σιωπή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια αυτά που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών αναρωτώμενος «δεν έπρεπε να υπάρχει καταδίκη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;»

Ο κ. Ντούμας έθεσε και το θέμα «αν η δικαιοσύνη είναι σε θέση να αποτρέψει τα άτομα αυτά ή να τους υποχρεώσει να πληρώσουν από το να κάνουν στο μέλλον τέτοιες ενεργειες».

Όπως εξήγησε «εάν δεν έχουν γιάφκες να κρύβουν τα πρόσωπά τους δεν μπορούν να κάνουν καταδρομικές επιθέσεις. Γι’ αυτό θα ανακαταλαμβάνουν τα κτήρια αν η δικαιοσύνη δεν τους τιμωρεί. Αλλιώς να υπάρξει αναπροσαρμογή του ποινικού κώδικα γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ με αυτό και θα γίνει «το γεφύρι της Άρτας»».

Το χρονικό…

Σε «εμπόλεμη ζώνη» μετατράπηκε για αρκετές ώρες η περιοχή γύρω από τα δύο κτίρια που ανακατέλαβαν αντιεξουσιαστές το μεσημέρι του Σαββάτου τόσο στην οδό Ματρόζου, όσο και στην οδό Παναιτωλίου στο Κουκάκι.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν το μεσημέρι τα κτίρια στις οδούς Ματρόζου 45 και Παναιτωλίου 21 με ανάρτηση πανό, υποστήριξη αλληλέγγυων που έσπευσαν στην περιοχή, ανακοίνωση στην γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου στην οποία μιλούν για «μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή».

Η είδηση γίνεται γνωστή στην ΕΛ.ΑΣ, όπου σημαίνει συναγερμός. Ισχυρές δυνάμεις καταφθάνουν στην περιοχή δίνοντας από την αρχή το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να «σηκώσουν τσαμπουκάδες». Λίγη ώρα αργότερα αποφασίζουν την άμεση εκκένωση των κτιρίων και των δύο, πρώτα στη Ματρόζου και στη σύνεχεια στην Παναιτωλίου.

Όση ώρα, δε, περιμένουν τους εισαγγελείς για να είναι νόμιμες οι επιχειρήσεις εκκένωσης συγκρούονται με τους αλληλέγγυους με πολλές καταγγελίες για χρήση υπέρμετρης -για άλλη μια φορά – βίας και «πολύ κόσμο που χτυπήθηκε και τραυματίστηκε» και πνίγουν την περιοχή στα χημικά. Απόδειξη της έντασης που δημιουργήθηκε και οι τραυματισμένοι αστυνομικοί.

 

Βράδυ Σαββάτου και το Κουκάκι, δημοφιλής περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ελλάδας, όχι του Ιράκ, είναι απροσπέλαστο. Αστυνομικοί, χημικά, μπογιές, πέτρες, ξύλα, κομμάτια τσιμέντου, έπιπλα, καδρόνια στους δρόμους μπροστά και γύρω από τις καταλήψεις, άνθρωποι που τους παίρνουν με χειροπέδες, άλλοι τραυματισμένοι που αιμορραγούν, τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι που μεταδίδουν σε ζωντανή μετάδοση τα γεγονότα.

Τελικά, λίγο πριν τις επτά το απόγευμα, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν την προσπάθεια εισβολής στο κτίριο της οδού Ματρόζου. Περίπου μια ώρα μετά, απομάκρυναν τα άτομα που είχαν μπει στο κτίριο.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν με τροχό την πόρτα του οικήματος στο οποίο είχε γίνει ανακατάληψη και εισέβαλαν στο εσωτερικό του, όπου συνέλαβαν πέντε άτομα, (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος). Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια,

Ανάλογη επιχείρηση έγινε και στο κτήριο της οδού Παναιτωλίου, όπου η εκκένωση από την Αστυνομία ολοκληρώθηκε στις 21.30 το βράδυ, ενώ συνελλήφθησαν οκτώ άτομα (5 γυναίκες και 3 άνδρες).

  

Αντιδράσεις από τους γείτονες

Στα βίντεο από τα τεκταινόμενα ξεχωρίζουν οι φωνές των γειτόνων, οι οποίοι με συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και της αστυνομοκρατίας, αλλά και αυστηρές συστάσεις προς τους αστυνομικούς, διεκδικούν την ηρεμία τους και τη γαλήνη τους και τελικά μια ζωή που θα απασχολούνται με τα σοβαρά και ουσιαστικά ζητήματα και όχι με τις βεντέτες αντιεξουσιαστών και αστυνομίας.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024