Η περιορισμένη χωρητικότητα του ΚΥΤ της Σάμου, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι διαδικασίες αίτησης ασύλου, φαίνεται πως δεν είναι τα μόνα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες.

Καρδιολογικά προβλήματα, χρόνιες ασθένειες και προβλήματα ψυχικής υγείας είναι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν παράλληλα οι πρόσφυγες εξαιτίας της πρόσβασης σε φάρμακα μετά την «προσωρινή» στέρηση του ΑΜΚΑ από όσους ζητούν άσυλο.

Οι ασθενείς φαίνεται πως, μετά τη νοσηλεία τους στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγή, όπως αποκαλύπτει η «Εφ. Συν.».

Μια ΜΚΟ για 6.000 πρόσφυγες

Μάλιστα, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα, είναι από τη μοναδική ιατρική ΜΚΟ που λειτουργεί έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η οποία βρίσκεται σε έκταση έξω από το ΚΥΤ, όπου έχουν εγκατασταθεί αυτοσχέδιες σκηνές.

Δυστυχώς, δεδομένων των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε συνδυασμό με την κακοκαιρία, από την οποία δεν μπορούν να προστατευτούν, οι πρόσφυγες ασθενούν συνεχώς, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά που εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα, εμπύρετα περιστατικά και γαστρεντερίτιδες.

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της υπηρεσίας Ασύλου, το πρόβλημα με τον ΑΜΚΑ οφείλεται σε τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και αναμενόταν να λυθεί μέχρι το τέλος του έτους με έκδοση προσωρινού αριθμού που θα επέτρεπε την πρόσβαση σε φάρμακα.

Ωστόσο, τόσο καιρό μετά, ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια λύση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο