Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γηροκομείο Αθηνών : Τέλος στο θρίλερ να μείνει χωρίς ρεύμα, ανεστάλη η διαδικασία διακοπής

Γηροκομείο Αθηνών : Τέλος στο θρίλερ να μείνει χωρίς ρεύμα, ανεστάλη η διαδικασία διακοπής

Τέλος στην αγωνία των 140 ηλικιωμένων που μένουν στο Γηροκομείο Αθηνών να μείνουν και χωρίς ρεύμα δίνει η απόφαση της ΔΕΗ για την αναστολή της διαδικασίας διακοπής, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.

Τέλος στο θρίλερ να μείνει το Γηροκομείο Αθηνών χωρίς ρεύμα έδωσε η ΔΕΗ με παρέμβαση του προέδρου της, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απειλή της Επιχείρησης ότι θα κόψει το ρεύμα στο ίδρυμα λόγω υπέρογκων οφειλών.

Προς το παρόν δίνεται ένα τέλος στην αγωνία των 140 ηλικιωμένων που ζουν εκεί και των 90 εργαζομένων ότι θα μείνουν και χωρίς ρεύμα. Η οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την επικαιρότητα. Ωστόσο με δεδομένο το γεγονός ότι το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης από προηγούμενη διοίκηση εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος έχει καταθέσει αιτήσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για έκδοση προσωρινών διαταγών, ώστε να επιτραπεί και η αξιοποίηση περιουσίας του, πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την εξεύρεση λύσης.

Αναστολή της διαδικασίας διακοπής ρεύματος

Ειδικότερα, κατόπιν παρέμβασης του προέδρου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, ανεστάλη η διαδικασία διακοπής παροχής ρεύματος προς το Γηροκομείο Αθηνών.

Οι οφειλές αυτές, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, ξεπερνούν τα 1,3 εκατ. ευρώ, δεν εξυπηρετούνται τα τελευταία 5 χρόνια και για το λόγο αυτό η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή το 2018.

Νέα πρόσκληση για ρύθμιση

Παράλληλα, η ΔΕΗ απευθύνει εκ νέου πρόσκληση προς τη διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών ώστε «να προχωρήσουν σε έναν νέο, ρεαλιστικό διακανονισμό της οφειλής ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν του τόσο το κοινωνικό έργο που επιτελεί το ίδρυμα όσο και τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μιας εισηγμένης εταιρείας έναντι των μετόχων της και των καταναλωτών».

Η απειλή της ΔΕΗ ότι θα κόψει το ρεύμα

Στις 3 Ιανουαρίου, όπως έχει γίνει γνωστό, αφού ενημέρωσε με επιστολή της το σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών», η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για την απενεργοποίηση του μετρητή, στο πλαίσιο της στρατηγικής της επιχείρησης για την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών, σύμφωνα με το real.gr.

Στην επιστολή προς το σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών» η ΔΕΗ σημείωνε: «Παρά τις συνεχείς και τακτικές οχλήσεις μας τα τελευταία επτά χρόνια καθώς και της πρόσφατης εξώδικης πρόσκλησής μας δεν έχει καταστεί δυνατή η τακτοποίηση του υπερβολικά υπέρογκου χρέους σας, από καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και ανεξόφλητους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς πολλών χρονικών περιόδων, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας να υφίστανται από τον Αύγουστο του 2013, δηλαδή πέραν των έξι ετών».

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η οφειλή ανέρχεται σε 1.313.574 ευρώ, με την τελευταία καταβολή να έχει γίνει τον Μάιο του 2014. Από τότε, η οφειλή εξαπλασιάστηκε και συνεχίζει να βαίνει μηνιαία αυξανόμενη.

Οι αντιδράσεις και οι φόβοι για τους 140 ηλικιωμένους

Με αφορμή την εντολή για απενεργοποίηση του μετρητή του Γηροκομείου Αθηνών κατατέθηκε αναφορά προς τον εισαγγελέα του Εφετείου Αθηνών, στην οποία αναφέρεται ότι στο ίδρυμα ζουν σήμερα περισσότεροι από 140 ηλικιωμένοι, και αν το ρεύμα κοπεί το αποτέλεσμα, μπορεί να είναι μοιραίο για τη ζωή των πιο ευαίσθητων από αυτούς.

Οπως επισημαίνεται, το Γηροκομείο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αναστολή της λειτουργίας του και την απομάκρυνση των 140 ηλικιωμένων και 90 εργαζομένων, ενώ η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος έχει καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τις τελευταίες 30 ημέρες, αιτήσεις για την παροχή αδείας για την εκμίσθωση συγκεκριμένων ακινήτων του Γηροκομείου.

Στους λόγους, σημειώνει, που καθιστούσαν αναγκαία την προσφυγή αυτή για έκδοση προσωρινών διαταγών περιλαμβανόταν η οφειλή στη ΔΕΗ και η επαπειλούμενη διακοπή ρεύματος. Το δικαστήριο, όμως, απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις.

Ο δικηγόρος Γιάννης Ντάσκας, με την αναφορά του, ζητεί από τον εισαγγελέα να διασφαλίσει τη ζωή των ηλικιωμένων, με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο, προστατεύοντας το Δημόσιο συμφέρον.

Προτείνει μάλιστα ως λύση τη σύνδεση του ρεύματος του Γηροκομείου κατευθείαν με τα αρμόδια υπουργεία, αφού – όπως επισημαίνει – «η διερεύνηση των σκανδάλων κακοδιαχείρισης βρίσκεται ακόμα σε πρώτο βαθμό εκδίκασης στο Εφετείο Κακουργημάτων κατά της πρώην αιρετής, μέχρι το 2016, διοίκησης, ενώ αναφορές του προσωρινού προέδρου του Δ.Σ. του Γηροκομείου για την έκθεση ηλικιωμένων σε κίνδυνο ζωής που έχουν κατατεθεί από το καλοκαίρι του 2018, εκκρεμούν».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024