Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ασκεί ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης για τον εκλογικό νόμο, την κατάσταση στην αγορά εργασίας, αλλά και τα εθνικά θέματα. Τι σχολιάζει για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ασκεί ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης για τον εκλογικό νόμο, την κατάσταση στην αγορά εργασίας, αλλά και τα εθνικά θέματα σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αθήνα 9,84».

Σχετικά δε με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της θητείας του σημερινού Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς «αποτελεί μια αποδεδειγμένα θετική επιλογή που διασφαλίζει την απαιτούμενη συναίνεση».

Για τον εκλογικό νόμο

Μιλώντας για την πρόταση της κυβέρνησης για αντικατάσταση της απλής αναλογικής με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, υποστήριξε ότι υποτιμά την αξία της γνήσιας αντιπροσωπευτικότητας.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν θα εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται στο Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος από τις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει τις δυνατότητες συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων.

«Μακάρι», ανέφερε, «να υπάρξουν ανάλογες συνθήκες και προϋποθέσεις έτσι ώστε να δούμε, στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, να διαμορφώνεται ένα αντίστοιχο μπλοκ δυνάμεων και στη χώρα μας που να οδηγήσει σε μια διαφορετική διακυβέρνηση».

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική «υποβάθμισης της εργασίας συνολικά» ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια.

Υποστήριξε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις δεν είναι «χαραγμένη πάνω στην πέτρα» και πως «στις δεδομένες συνθήκες και ιδιαίτερα μετά την παρατεταμένη, προκλητική στάση της Τουρκίας, θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλες οι απαιτήσεις μας από τις ΗΠΑ, σε σχέση με τη δυνατότητά της να «φρενάρει» την τουρκική προκλητικότητα».

«Μιλάμε για πάγωμα της συμφωνίας σαν ένα πρώτο βήμα. Στη βάση αυτή θα πρέπει να τα δούμε όλα κάτω από το πρίσμα των νέων συνθηκών», είπε.

«Απαιτείται πιο πειστική αντιπολίτευση»

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται να έχουμε μια πιο πειστική αντιπολίτευση και αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουμε κάνει μια βαθιά πολιτική συζήτηση αποτίμησης για τη δική μας περίοδο, όπου θα αναφερθούμε στα επιτεύγματά μας, στις αστοχίες μας, στα λάθη μας και έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να είμαστε πιο πειστικοί και αξιόπιστοι απέναντι στον κόσμο».

Τόνισε ότι δεν βοηθά η δημιουργία τεχνητών διαιρετικών γραμμών εντός του κόμματος και πως όλοι θέλουν τη διεύρυνση.

«Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες των παραδόσεων και των συμβολών από τους διάφορους χώρους και τις καταγωγές και τις εκφράσεις της Αριστεράς, αλλά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση γίνεται στο έδαφος της Αριστεράς», σημείωσε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr