Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ - Ιράν : Η Βουλή ενέκρινε το ψήφισμα «της τρελής Νάνσι Πελόσι»

Τραμπ – Ιράν : Η Βουλή ενέκρινε το ψήφισμα «της τρελής Νάνσι Πελόσι»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ υιοθέτησε το ψήφισμα που προβλέπει τον περιορισμό της εξουσίας του Ντόναλντ Τραμπ να διατάσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, υιοθέτησε χθες Πέμπτη ψήφισμα που προβλέπει τον περιορισμό της εξουσίας του Ντόναλντ Τραμπ να διατάσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Συμβολική αξία

Το κείμενο έχει ουσιαστικά μόνο συμβολική αξία, αλλά προκάλεσε έντονη ενόχληση στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο εν μέσω της κρίσης με την Τεχεράνη.

Το ψήφισμα, που απαιτεί ο ένοικος του Λευκού Οίκου να «βάλει τέλος» σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Ιράν και δεν έχει τη ρητή έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 224 ψήφους υπέρ έναντι 194 κατά, με το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο της διαδικασίας να είναι ότι το ενέκριναν τρεις Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την περασμένη εβδομάδα χωρίς καν να διαβουλευθεί με την ηγεσία του αμερικανικού Κογκρέσου, προκαλώντας οργή σε πολλούς Δημοκρατικούς και κάποιους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς, που αμφισβητούν ανοιχτά το σκεπτικό και τη βάση που επικαλέστηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

«Προκλητικό και δυσανάλογο»

Αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε το πλήγμα εναντίον του υποστρατήγου, διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, «προκλητικό και δυσανάλογο».

Το ψήφισμα τονίζει πως ο πρόεδρος δεν πρέπει να διατάξει άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν εκτός εάν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο στην Ισλαμική Δημοκρατία ή του επιτρέψει ρητώς τη χρήση βίας για την αποτροπή επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ.

Η Πελόσι σημείωσε πως παρότι το μέτρο δεν απαιτεί την υπογραφή του Τραμπ καθώς δεν είναι νομικά δεσμευτικό, έχει «αληθινά δόντια» καθώς είναι «απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ».

«Η τρελή Νάνσι Πελόσι»

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε – μέσω Twitter όπως κάνει συχνά – τονίζοντας πως «ελπίζω ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή θα ψηφίσουν εναντίον του ψηφίσματος (…) της τρελής Νάνσι Πελόσι».

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς πως βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα με μια κενή περιεχομένου πολιτική χειρονομία στην έναρξη μιας χρονιάς εκλογών.

«Αντί να υποστηρίξουν τον πρόεδρο, οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί μου διχάζουν τους Αμερικανούς σε κρίσιμη ώρα», έκρινε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Μακόλ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ερίζοντας πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να «βάλει χειροπέδες στον πρόεδρο».

Στοπ στη Γερουσία

Μοιάζει πολύ πιο δύσκολο το κείμενο να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, καθώς σε αυτή πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν ταχθεί σχεδόν ανεξαίρετα υπέρ των αποφάσεων του Τραμπ όσον αφορά το Ιράν.

Ωστόσο, δύο Ρεπουμπλικάνοι στο σώμα αυτό του Κογκρέσου (Ραντ Πολ, Μάικ Λι) έχουν εκφραστεί υπέρ του μέτρου.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024