Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ θα συνεχιστεί, με στόχο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και την προστασία των Αμερικανών, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εμμένοντας στην άρνησή της να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή.

Με αυτόν τον τρόπο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να κλείσει μια και καλή τα σενάρια περί αποχώρησης από το Ιράκ ξεκαθαρίζοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εφεξής συζητήσεις με το Ιράκ θα αφορούν την επίτευξη μιας «στρατηγικής συνεργασίας» και όχι την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

«Χρειάζεται μια συζήτηση μεταξύ της αμερικανικής και της ιρακινής κυβέρνησης, όχι μόνο για θέματα ασφαλείας, αλλά και για την χρηματοδοτική, οικονομική και διπλωματική συνεργασία» γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίστηκε, επιπλέον, η πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιδιώξει να καταστεί «φίλος και εταίρος ενός κυρίαρχου και σταθερού Ιράκ».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα θα συνεχιστεί, με στόχο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και την προστασία των Αμερικανών και Ιρακινών.

Επεσήμανε δε, ότι το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί και η περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο προανήγγειλε προσφάτως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο της Ιράκ έχει εγκρίνει ψήφισμα για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών.

Η εξέλιξη αυτή, επήλθε ως συνέχεια της αμερικανικής επιχείρησης για την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού, Κασέλ Σολεϊμανί, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Γράψτε το σχόλιό σας