Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανώμαλη προσγείωση από τις ΗΠΑ στο Μαξίμου με ελληνοτουρκικά και εκλογικό νόμο

Ανώμαλη προσγείωση από τις ΗΠΑ στο Μαξίμου με ελληνοτουρκικά και εκλογικό νόμο

Τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς και το κλίμα που έχει δυναμιτίσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ ακολουθεί ένα πυκνό πολιτικό δεκαήμερο με κατάθεση εκλογικού νόμου, ελληνοτουρκικά, αλλά και το ραντεβού με τους  πολιτικούς αρχηγούς. Η ατζέντα του Ιανουαρίου είναι καυτή βάζοντας στην εξίσωση και την παράμετρο της προεδρικής εκλογής, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα που σκοπεύει να προτείνει, από τέλη Ιανουαρίου και μετά.

Το ραντεβού που διαδοχικά θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς, την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα αφορά τα εθνικά θέματα, παρά ταύτα στο επίκεντρο των συζητήσεων δεν αποκ,λείεται να βρεθούν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται μέσα στις επόμενες ημέρες, στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, κατ΄ιδίαν επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Γραφείο του στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στις 12:00 θα συναντηθεί με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:00 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον Γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η συνάντηση με τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00 και αυτό διότι ο κ. Κουτσούμπας θα απουσιάζει το τριήμερο στo Λονδίνο.

Ο εκλογικός νόμος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μια έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης, είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.  Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ το μεγαλύτερο ρόλο στη σύνταξή του έχει διαδραματίσει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημαντική ανάμιξη έχει ο υφυπουργός Εσωτερικών, με πηγές να αναφέρουν πως έχει την αμέριστη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Οι αλλαγές θα ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο, με τις 200 ψήφους να μην μαζεύονται, για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αυταπάτες. Ως εκ τούτου δε μπορεί ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθότι απαιτούνται 200 ψήφοι. Με αυτό το σενάριο, οι επόμενες εκλογές  πολύ πιθανόν να είναι διπλές.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα και από την απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου, δεσμεύεται πως δεν θα συμφωνήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπου, επίσης, αντίθετοι εμφανίζονται, μέχρι στιγμής,  το ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ ανοιχτό είναι τα θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής.

Εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίες στιγμής και επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ότι δηλαδή ο εκλογικός νόμος που θα καταθέσει η κυβέρνηση δίνει   αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα αν έχει ποσοστά κοντά στο 40% η Χαριλάου Τρικούπη πιέζεται και δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή από το να υπερψηφίσει. Ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, βάζει και μία άλλη παράμετρο πέρα από το 40%, το οποίο είναι το μπόνους να μη ξεπερνά τις 35 έδρες. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσέλθουν στο ραντεβού βάζοντας, φυσικά, και τη δική τους ατζέντα, με τον πρωθυπουργό να είναι μεν ανοιχτός στο διάλογο για οποιοδήποτε ζήτημα τεθεί, ωστόσο η  πρόσκληση αφορά τα εθνικά θέματα και φυσικά την τουρκική προκλητικότητα, αναπτύσσοντας τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής πλευράς.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκεται εξάλλου η εθνική φωνή, ωστόσο προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαία η σύγκληση πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που ζητά η αντιπολίτευση. Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη  φορά που γίνεται διαδοχικό ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν πριν μήνες είχε προβεί σε ενημέρωση να αφορά το νόμο για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων από το τόπο διαμονής τους.

Ανεβάζει τους τόνους

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους και δεν έχει σκοπό να διευκολύνει το Μαξίμου στο θέμα της προεδρικής εκλογής, με τον Αλέξη Τσίπρα να  ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναινέσει στην πρόταση Παυλόπουλου και να ανανεώσει τη θητεία του σημερινού Προέδρου. «Ο Πρωθυπουργός να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα «προεδρικά καλλιστεία». Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου, με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο, για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής, απέναντι στην Τουρκία» δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βημα της Κυριακής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει όξυνση, ασκώντας δριμεία κριτική για την εικόνα του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε  τη χώρα σε κομπάρσο κομπάρσο των εξελίξεων.

Οταν ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, «καλό» ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας, προσέθεσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Σε αντίθεση με τον εκλογικό νόμο, η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να είναι πιο εύκολη υπόθεση για το Κίνημα Αλλαγής. Η εκτίμηση που υπάρχει μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο «Βήμα της Κυριακής» είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου. Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής ερμηνεύοντας και τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι τα κόμματα θα πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί δεν θα ψηφίσουν την πρότασή του, καταλήγουν σε δύο βασικά σενάρια.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024