Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Το κυβερνητικό σχέδιο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Προσφυγικό : Το κυβερνητικό σχέδιο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

«Πυρετός» κυβερνητικών συσκέψεων για το προσφυγικό, εν μέσω των συνεχιζόμενων ροών και των αντιδράσεων τόσο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και στις περιοχές της ενδοχώρας όπου θα δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας.

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό, με τις ροές να συνεχίζονται εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ την ίδια ώρα κάτοικοι και τοπικοί φορείς των νησιών ζητούν αποσυμφόρηση των δομών ταυτοποίησης και κράτησης.

Με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες διυπουργικές συσκέψεις, με αιχμή την αποτύπωση της διαμορφωμένης κατάστασης – που τείνει να θυμίσει το δύσκολο 2015 – αλλά και με αντικείμενο τη χωροθέτηση των νέων κλειστών και ανοικτών δομών.

Σύμφωνα με έκθεση της Frontex για το 2019, παρά τη γενική μείωση (6%) των παράτυπων διελεύσεων των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν αύξηση κατά 46%.

Κατά τη διάρκεια του 2019, 82.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, με τη συντριπτική πλειονότητά τους βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους στα ελληνικά νησιά αποβιβάστηκαν 752 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, μόνο στη Μόρια οι διαμένοντες έχουν ξεπεράσει τους 20.000, αριθμός δεκαπλάσιος της αρχικής δυναμικότητας του ΚΥΤ (2.800).

Νέες κλειστές δομές

Βασικό θέμα στην ατζέντα των κυβερνητικών συσκέψεων είναι η αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης στη Λέσβο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ».

Στη σύσκεψη της Τετάρτης , κυβερνητικά στελέχη (ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλ. Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Α. Σκέρτσος και βουλευτές) είχαν συζητήσεις με περίπου 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των περιοχών που έχουν δεχθεί τις ροές.

Η κυβέρνηση δρομολογεί την έναρξη λειτουργίας των νέων κλειστών προαναχωρησιακών δομών στα νησιά εντός του πρώτου εξαμήνου ή μέχρι τον Ιούλιο.

Παράλληλα, εφικτός θεωρείται ο στόχος των 10.000 επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία εντός του έτους, μετά και την αυστηροποίηση της διαδικασίας.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αναδιάταξης αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές της επικράτειας, για να μεταφερθούν εκεί άνθρωποι από τα νησιά.

Το σχέδιο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Την Πέμπτη, συναντήσεις με τους αρμόδιους είχαν οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι, με κεντρικό θέμα τις νέες δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα κλείσει σταδιακά η δομή που υπάρχει στη Μόρια και θα δημιουργηθεί νέα κλειστή, ως προαναχωρησιακό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με χωρητικότητα πλέον των 5.000.

Στη Χίο θα κλείσει η υπάρχουσα δομή και θα γίνει νέα κλειστή δομή ως ΚΥΤ με χωρητικότητα περίπου 5.000. Στη Σάμο θα κλείσει, επίσης, η δομή το Βαθύ με τη δημιουργία νέας με χωρητικότητας 5.000.

Στην Κω θα κλείσει η υπάρχουσα και θα κατασκευαστεί νέα χωρητικότητας 2.000, ενώ στη Λέρο θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το σχέδιο είναι σε δύο φάσεις: στην πρώτη υλοποιούνται παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, η ψήφιση του νέου νόμου δημιουργεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πλαίσιο, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ανταποδοτικά μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πιο σημαντικό αφορά την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

Στο σχέδιο είναι και η δέσμευση της κυβέρνησης για βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και την αξιοποίηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δομών που θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από τα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Πλακιωτάκης: Ενίσχυση των περιπολιών – Αποσυμφόρηση των νησιών

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, ο Γιάννης Πλακιωτάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και επεσήμανε την ενίσχυση των περιπολιών, αλλά και την αποσυμφόρηση των νησιών.

«Το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με τη Frontex καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατέψει τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Το σχέδιο είναι σαφές. Ενίσχυση των Λιμεναρχείων που βρίσκονται από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σύμη με ανθρώπινο δυναμικό εξοπλισμό και υπηρεσιακά μέσα. Κάθε μήνα γίνονται αποσπάσεις στελεχών του Λιμενικού από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι τελευταίες αποσπάσεις ανήλθαν στις 140 τον αριθμό. Επίσης αυξήθηκαν οι περιπολίες ενώ στέλνονται και άλλα περιπολικά σκάφη.»

Συνολικά στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα υπηρετούν 1.600 λιμενικοί και δραστηριοποιούνται 45 σκάφη.

Το Λιμενικό βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τη Frontex η οποία έχει δύναμη 350 ατόμων, διαθέτει 10 σκάφη, τρία αεροσκάφη και ένα όχημα παράκτια ς περιπολίας.

Αντιδράσεις στην ενδοχώρα

Δεν έχουν σταματήσει οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων σε περιοχές της ενδοχώρας όπου είτε θα μεταφερθούν πρόσφυγες είτε θα δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το απόγευμα της Πέμπτης στο Κυψελοχώρι της Λάρισας, κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, δηλώνοντας την αντίθεσή τους για μετατροπή του στρατοπέδου «Υπολοχαγού Ζιώγα Αργυρίου» σε δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Παρομοίως, την αντίδραση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής Λαμίας έχει προκαλέσει η δημιουργία κλειστής δομής χωρητικότητας 2.000 ατόμων στην περιοχή της Μαυρομαντήλας.

Με δηλώσεις τους στο tv Star Κεντρικής Λαμίας, οι κάτοικοι προειδοποιούν με σειρά κινητοποιήσεων από την Παρασκευή.

Τον προβληματισμό τους εκδηλώνουν και οι αστυνομικοί της Φθιώτιδας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νίκος Τριανταφύλλης, το στελεχιακό δυναμικό δεν επαρκεί για την 24ωρη φύλαξη μιας κλειστής δομής.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι κάθε μήνα αποσπώνται 50 άτομα από την Δ/νση Φθιώτιδας για την φύλαξη άλλων δομών ανά την Ελλάδα.

Πάντως, σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν στην κυβερνητική σύσκεψη της Τετάρτης, ο βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για δημιουργία καμπ στην περιοχή της Μαυρομαντήλας δεν είναι ειλημμένη, αλλά βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024