Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράκ : Αλαλούμ με τους αμερικανούς στρατιώτες - Φεύγουν ή όχι από τη Βαγδάτη;

Ιράκ : Αλαλούμ με τους αμερικανούς στρατιώτες – Φεύγουν ή όχι από τη Βαγδάτη;

Ενώ λοιπόν οι ΗΠΑ έκαναν λόγο εξ' αρχής για λάθος διαψεύδοντας την αποχώρηση στρατευμάτων τους από το Ιράκ, ο ιρακινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε «υπογεγραμμένη», «μεταφρασμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση

Το απόλυτο χάος επικρατεί στις ΗΠΑ αναφορικά με την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε τα πρώτα λεπτά αφότου δημοσιοποιήθηκε επιστολή, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων ενημέρωνε την κυβέρνηση της Βαγδάτης ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αποχωρήσει από το Ιράκ, το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε πως δεν έχει λάβει τέτοιου απόφαση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τραμπ. «Θα ήταν το χειρότερο πράγμα για το Ιράκ η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων» ισχυρίστηκε.

Ενώ λοιπόν οι ΗΠΑ έκαναν λόγο εξ’ αρχής για λάθος, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι, επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε «υπογεγραμμένη», «μεταφρασμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ανακοινώνει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.

«Δεν είναι ένα κομμάτι χαρτιού που έπεσε από το φωτοτυπικό μηχάνημα (…) Τώρα λένε ότι είναι ήταν ένα προσχέδιο (…), αλλά μπορεί να έστελναν άλλη επιστολή διευκρίνισης» τόνισε ο Μάχντι κατά τη διάρκεια σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι έλαβε δύο εκδοχές της επιστολής – μία στα αραβικά και μία στα αγγλικά. «Η αραβική μετάφραση σε μία από τις παραγράφους έρχεται σε αντίθεση με την αγγλική. Όταν τους είπαμε ότι το αραβικό κείμενο είναι διαφορετικό από το αγγλικό, μας έστειλαν μια άλλη επιστολή που ταιριάζει με την αγγλική εκδοχή» εξήγησε.

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει αίτημα απόσυρσης στρατιωτικών δυνάμεων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε απόψε ότι δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τη Βαγδάτη για την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία ζητείται να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα δεν είναι δεσμευτική.

«Εξ’ όσων γνωρίζω, δεν έχω λάβει κάποια ανακοίνωση από (τον πρωθυπουργό του Ιράκ) ή από την ιρακινή κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό ή για κάποια εντολή ή αίτημα να αποσύρουμε τις αμερικανικές δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά ο Έσπερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.

Αποσύρει δυνάμεις το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ, πάντως, θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος της συμμαχίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ για λόγους ασφαλείας.

«Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ» είπε η πηγή αυτή.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ «διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ» πρόσθεσε.

Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τους στρατιώτες της στο Ιράκ, όμως θα τους αποσύρει εφόσον το ζητήσει η Βαγδάτη, δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας.

«Προσπαθούμε (…) να τους κάνουμε να πουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν» οι βρετανοί στρατιώτες, είπε ο Γουάλας μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αλλά θα σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία του Ιράκ. Αν απαιτήσουν να φύγουμε, είναι δικαίωμά τους και θα το σεβαστούμε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ορισμένοι από τους 500 καναδούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ θα μετακινηθούν προσωρινά στο Κουβέιτ για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι για αντίποινα μετά τον φόνο του ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί.

«Τις επόμενες ημέρες και ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού του Συνασπισμού και του ΝΑΤΟ, ορισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους θα μετακινηθούν προσωρινά από το Ιράκ στο Κουβέιτ, ανέφερε ο στρατηγός Τζόναθαν Βανς σε επιστολή του που απευθύνεται στις οικογένειες των στρατιωτών και αναρτήθηκε στο Twitter.

«Για να το θέσουμε απλά, το κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τους», πρόσθεσε.

Ορισμένοι από τους Καναδούς συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ ενώ άλλοι μετέχουν στην Operation Impact, μια καναδική πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των στρατιωτών στο Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Κουβέιτ. Συνολικά, περίπου 800 Καναδοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024