Γιατί χαίρεται ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας;

Οχι μόνο επειδή κάλεσε για καφέ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να του ευχηθεί «χρόνια πολλά και καλή χρονιά», αλλά επειδή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι έλληνες καταθέτες αξιοποίησαν πλήρως την άρση των capital controls και άρχισαν να επιστρέφουν στις τράπεζες τις καταθέσεις τους που είχαν φυλαγμένες σε στρώματα και δεν ξέρω πού αλλού…

«Αυτό που μπορώ σήμερα να πω είναι ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες» μου είπε ο κ. Στουρνάρας -σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» -για να απευθύνει εν συνεχεία έκκληση στις επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό (και κυρίως στην Αγγλία) να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί, όπως λέει, δεν υπάρχει πλέον λόγος να τα έχουν στο εξωτερικό.

Ακόμα και τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι καλύτερα από το εξωτερικό, άσε που, όπως λέει, υπάρχουν οι κίνδυνοι λόγω Brexit.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, τα αποθηκευμένα στα στρώματα χρήματα που είχαν οι Ελληνες αρχίζουν να επιστρέφονται σταδιακά και σταθερά και απομένουν μόνο οι καταθέσεις των επιχειρήσεων να επιστραφούν.

Υπάρχει όμως ακόμα ένας λόγος που ο κ. Στουρνάρας είναι χαρούμενος. Διότι με τη νέα κυβέρνηση η τράπεζα απέκτησε την κανονικότητά της, δηλαδή έγινε σύμβουλος της κυβέρνησης: Η Κεντρική Τράπεζα κάνει πολλές δουλειές του Δημοσίου, εποπτεύει το Ασφαλιστικό, εισπράττει για λογαριασμό του Δημοσίου τα ομόλογα και πολλά άλλα που κάνουν την Τράπεζα της Ελλάδος να έρχεται πολύ πιο κοντά στο Δημόσιο, παρά άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ο καφές

Και όσον αφορά την πρόσκληση για καφέ στον κ. Τσακαλώτο, δεν γίνεται αυτή τυχαία.

Ο κ. Στουρνάρας δεν ξεχνά ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κυβέρνηση τον απέκλειε και τον κυνηγούσε, μόνον τρεις υπουργοί κρατούσαν επαφή μαζί του: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Δημήτρης Λιάκος. Ετσι προσκάλεσε μετά τις γιορτές τον κ. Τσακαλώτο για καφέ για να θυμηθούν τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε γνωρίζονται από τότε που ήταν φοιτητές και η σύζυγος του κ. Τσακαλώτου έχει σημαντική θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο