Οι Βολιβιανοί θα κληθούν στις κάλπες για τις νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές την 3η Μαΐου, ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της χώρας της Λατινικής Αμερικής χθες, Παρασκευή.

Ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, αν χρειαστεί, θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, διευκρίνισε η επιτροπή.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν την 20ή Οκτωβρίου, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη θητεία, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών της, αφού στο μεταξύ ο Μοράλες εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και το στρατό, αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη στην προεδρία κατόπιν αυτοεξορίστηκε, αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή, καταγγέλλοντας ότι ουσιαστικά ανατράπηκε με πραξικόπημα.

Η Τζανίνε Άνιες, πρώην γερουσιαστής της Δεξιάς, ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

Στην εξορία, ο Μοράλες διαβεβαιώνει πως αναμένει ότι το κόμμα του, το Κίνημα προς το Σοσιαλισμό (MAS), θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Του έχει απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο ορίστηκε επικεφαλής της εκστρατείας του MAS.

Το Κίνημα θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του για την προεδρία τη 19η Ιανουαρίου.

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, δικηγόρος, ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Σάντα Κρους, ο οποίος πρωτοστάτησε στην οργάνωση των διαδηλώσεων εναντίον του Μοράλες, έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος.

Επικριτές του Καμάτσο τον κατηγορούν για ρατσισμό και θρησκοληψία.

Η Άνιες έχει δώσει εντολή να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μοράλες για στάση και υποστήριξη της «τρομοκρατίας».

Η δεξιά μεταβατική κυβέρνησή της έχει διαμηνύσει ότι θα προσαχθούν επίσης στη δικαιοσύνη πρώην υπουργοί με πανομοιότυπες κατηγορίες.

Μολαταύτα, ο πρώην πρόεδρος, άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης, επιμένει ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του πολύ σύντομα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο