Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέσβος : Συνολικά 123 άτομα έφθασαν στις ακτές αμέσως μετά την είσοδο του 2020

Λέσβος : Συνολικά 123 άτομα έφθασαν στις ακτές αμέσως μετά την είσοδο του 2020

Την ώρα που όλοι γιόρταζαν καλωσορίζοντας το νέο έτος, κάποιοι άνθρωποι κυνηγημένοι στις πατρίδες τους από τον πόλεμο ή την ανέχεια, έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα δεδομένων και των άσχημων καιρικών συνθηκών, προσπαθώντας να βγουν σε κάποια ακτή ξεκινώντας την προσπάθεια τους για την επιβίωση. 

Την ώρα που όλοι γιόρταζαν καλωσορίζοντας το νέο έτος, κάποιοι άνθρωποι κυνηγημένοι στις πατρίδες τους από τον πόλεμο ή την ανέχεια, έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα δεδομένων και των άσχημων καιρικών συνθηκών, προσπαθώντας να βγουν σε κάποια ακτή ξεκινώντας την προσπάθεια τους για την επιβίωση.

Συνολικά 123 άτομα έφθασαν στις ακτές της Λέσβου με τρεις βάρκες, αμέσως μετά την είσοδο της νέας χρονιάς.

Άλλοι 134 είχαν έρθει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

5.427 άτομα τον Δεκέμβριο

Συνολικά τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε ακτές των νησιών έφθασαν 5.247 άτομα.

Από αυτά 3.681 ήρθαν στη Λέσβο, 688 στη Χίο και 878 στη Σάμο.

Διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες

Με τις συνθήκες στις προσφυγικές δομές να παράμενουν άθλιες και απάνθρωπες, λίγο πριν φύγει το έτος, δημιουργήθηκε μικρή ένταση στη Μόρια, με περίπου 200 αιτούντες άσυλο, Αφγανικής καταγωγής, να καταλαμβάνουν και να κλείνουν τον κεντρικό δρόμο Μόριας – Λάρσου, στην κεντρική είσοδο του ΚΥΤ της Μόριας.

Όπως ανέφεραν, το μόνο που διεκδικούν είναι βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Ο νέος «οικισμός» που έχει αναπτυχθεί αριστερά της εισόδου του Κέντρου Υποδοχής δεν έχει καθόλου ηλεκτροδότηση, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται πως δεν φτάνει για τους 18.604 αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ.

Φτάνει για τους 6.000 που μένουν εντός του ΚΥΤ και για κάποιους ακόμα απ’ έξω. Αλλά για τους νεοεισερχόμενους που στήνουν μόνοι τους τις σκηνές τους με το που φτάσουν δεν προβλέπεται ούτε ρεύμα, ούτε θέρμανση.

Ψηλά το θέμα των προσφύγων στον Τύπο

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα εξακολουθεί να φιλοξενείται στις πρώτες σελίδες του εγχώριου και διεθνούς Τύπου, δεδομένου και ότι οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν ότι προβληματίζει εντόνως την κοινωνία. Ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, για αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας προσφύγων, δηλώσεις και εικόνες από προσφυγόπουλα που σφίγγουν το στομάχι.

Το χειρότερο δε είναι ότι η κατάσταση παρά τις εκκλήσεις, αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει. Οι ευθύνες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα είναι τεράστιες, ενώ αν συνεχίσει την ίδια πολιτική κινδυνεύει να γίνει υπεύθυνη για πολλές ακόμη ανθρώπινες τραγωδίες.

Εικόνες και στοιχεία γροθιά στο στομάχι για την καθημερινότητα των προσφύγων στη Μόρια φιλοξένησε μόλις χθες ο Guardian.

Το ρεπορτάζ συγκρίνει την κατάσταση στο ΚΥΤ τώρα, σε σχέση με το πώς ήταν το 2016, καταλήγοντας στο θλιβερό συμπέρασμα ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε. Κατακρίνει δε και χώρες της Ευρώπης που ενώ έδωσαν υποσχέσεις ότι θα βάλου πλατη αναλαμβάνοντας προσφυγόπουλα και ουσιαστική δράση έμειναν στα λόγια ή έκαναν πολύ λιγότερα από όσα υποσχέθηκαν.

Η φωτογράφος Alice Aedy βρέθηκε στη Μόρια το 2016 για την ΜΚΟ Help Refugees και είδα από κοντά τη φρίκη στη Μόρια.

«Κοιτάζοντας πίσω, καταλαβαίνω ότι ήμουν αφελής» αναφέρει η φωτογράφος κοιτάζοντας πίσω.

«Όχι μόνο αποτύχαμε, αθετήσαμε τις υποσχέσεις μας. Η Βρετανία δεσμεύθηκε να αναλάβει 3.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Λάβαμε λίγα περισσότερα από 200».

«Οι συνθήκες στα ΚΥΤ είναι άθλιες και χαοτικές. Ενώ έπαιρνα συνέντευξη στους ανθρώπους στα προσωρινά σπίτια τους, άρχισα να φαντάζομαι να μοιράζομαι μια μικρή σκηνή, έναν χώρο που δεν είναι αρκετά μεγάλος για να στέκεται μέσα, με τα πέντε μέλη της οικογένειάς μου. Ακόμη και η σκέψη είναι αφόρητη» λέει η φωτογράφος.

Η φωτογράφος αναπολεί την πρώτη της συνέντευξη με μια 24χρονη Αφγανίδα που είχε χάσει την αδελφή της στο ταξίδι προς την Ελλάδα. «Καθώς έβλεπα τα δάκρυα να ρέουν κάτω από το πρόσωπό της, έπρεπε να κρατήσω τα δικά μου».

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024