Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ιανουάριος το εκλογικού νόμου, το μπόνους και ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ

Ο Ιανουάριος το εκλογικού νόμου, το μπόνους και ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξουν πολύ γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες

Υψηλή προτεραιότητα στις μεγάλες πολιτικές επιλογές του επόμενου εξαμήνου θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο έτος.

Μετά το διπλωματικό μαραθώνιο και τις διεθνείς επαφές του ανοίγει την ατζέντα του 2020, δίνοντας βαρύτητα σε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών αλλά και σε αλλαγές που θα σφραγίσουν την κυβερνητική τετραετία.

Εκτός από τον τομέα της οικονομίας, την ασφάλεια, τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, την οικονομία, τις επενδύσεις, μπαίνουν στο τραπέζι πολιτικά στοιχήματα, όπως είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και το προταθέν πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ποδαρικό» θα κάνει η κατάθεση του νέου εκλογικού συστήματος στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ στις 7 Ιανουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως τη Δευτέρα έγινε συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο προκειμένου να γίνει προεργασία του νομοσχεδίου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το μπόνους θα είναι κλιμακωτό και θα έχει ως στόχο σταθερές κυβερνήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξουν πολύ γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες.

Με ελάχιστη βάση

Σύμφωνα με πηγές δεν θα δίνεται μπόνους σε χαμηλό ποσοστό του πρώτου κόμματος, αλλά θα υπάρχει μια ελάχιστη βάση της τάξης του 25% και από εκεί και πέρα θα χτίζεται το μπόνους. Όσο πιο ψηλά ποσοστά συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το μπόνους εδρών που θα παίρνει.

Το «ταβάνι» ίσως είναι μεταξύ 35 και 50 εδρών. Η πρόταση της κυβέρνησης έχει συνάφεια με την πρόταση ΚΙΝΑΛ αφού θα παίξει μεγάλο ρόλο στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιον το κ. Μητσοτάκη, το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί πάγια άποψη του και ότι «υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας- θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής, κι αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών».Σημειώνει δε, ότι αν εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές.

Ο εκλογικός νόμος θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο αφού φαίνεται πως δύσκολα μαζεύει τα κουκιά για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφού απαιτούνται 200 ψήφοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου έχει δεσμευτεί ότι δεν θα συμφωνεί σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ψηφίσουν την αλλαγή τουλάχιστον το ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ ανοιχτό είναι τα κάνει το ΚΙΝΑΛ.

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024