Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν και Πούτιν για τη Λιβύη

Εκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν και Πούτιν για τη Λιβύη

Η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τα οποία όμως φαίνεται πως αγνοεί ο Ερντογάν - Ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού που επικρατεί είναι οι διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η Ανγκελα Μέρκελ με τον τούρκο και τον ρώσο πρόεδρο

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, όπου πληροφορίες θέλουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ να βρίσκονται μια ανάσα από την Τρίπολη και τον Ερντογάν να έχει στείλει ήδη τις πρώτες στρατιωτικές ενισχύσεις προς τον Σαράτζ.

Η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τα οποία όμως φαίνεται πως αγνοεί ο Ερντογάν, με τον τούρκο πρόεδρο να παρουσιάζεται μέχρι στιγμής αποφασισμένος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα.

Ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού που επικρατεί είναι οι διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε με τον τούρκο και τον ρώσο πρόεδρο, καθιστώντας αναγκαία την επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Μέρκελ είχαν συνομιλία, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η Συρία και η Λιβύη.

Ακόμη, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που άπτονται διμερών σχέσεων και περιφερειακών εξελίξεων.

Επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε επικοινωνία και με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την περαιτέρω υποστήριξή τους, στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Βλέπει Ερντογάν η Μέρκελ

Όσο μαίνονται μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ τόσο αυξάνεται η ανησυχία για ένα νέο προσφυγικό ρεύμα. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ κινδυνεύει, για το λόγο αυτό η Μέρκελ αναμένεται στην Άγκυρα το επόμενο διάστημα.

Η καγκελάριος σχεδιάζει να μεταβεί τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung – αν και εκκρεμεί ακόμη η επίσημη επιβεβαίωση της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως αναμένεται, στο επίκεντρο μιας τέτοιας συνάντησης θα βρεθεί η προσφυγική συμφωνία, την οποία υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία το 2016 για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων θα βρίσκεται σίγουρα το τεταμένο κλίμα στη Λιβύη.

Προειδοποίηση Τσαβούσογλου

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως η σύρραξη στη Λιβύη κινδυνεύει να ολισθήσει στο χάος και να μετατραπεί σε μία νέα Συρία.

«Εάν σήμερα η Λιβύη μετατραπεί σε Συρία, τότε θα έλθει και η σειρά κι άλλων χωρών στην περιοχή» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε εκδήλωση του κυβερνώντος ΑΚΡ.

«Χρειάζεται να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψουμε τη διαίρεση της Λιβύης κι αυτό είναι που κάνουμε ακριβώς. Είναι με τη νόμιμη κυβέρνηση που διαπραγματευόμαστε» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η στρατιωτική και για τη γενικότερη ασφάλεια συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 2 Ιανουαρίου προς συζήτηση του υπομνήματος για αποστολή στρατού στη Λιβύη, σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο αναφέρει ότι η υποβολή του σχετικού υπομνήματος ενδέχεται να υποβληθεί την Δευτέρα.

«Παρακαλούμε όλους τους βουλευτές μας να διευθετήσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους και να είναι έτοιμοι να παρευρεθούν στην Γενική Συνέλευση την ημέρα και ώρα που θα οριστεί» αναφέρεται στο ενημερωτικό κείμενο.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024