Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Kακοκαιρία «Ζηνοβία» : Έρχονται ψύχος και χιόνια

Kακοκαιρία «Ζηνοβία» : Έρχονται ψύχος και χιόνια

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια στην Αττική θα φέρει η Ζηνοβία από σήμερα, Παρασκευή.

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια στην Αττική θα φέρει η Ζηνοβία από σήμερα, Παρασκευή.

Βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται την Παρασκευή, ενώ μπορεί να χιονίσει παροδικά και στην Πάρνηθα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο και στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες παγετός θα εκδηλωθεί στα ορεινά και ημιορεινά μέρη, καθώς επίσης σε πεδινές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 9 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο και στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 15 στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα, από 5 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα παράκτια τμήματα και έως 6 μποφόρ στα νησιωτικά τμήματα.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια του νομού, καθώς και πιθανότητα ασθενών παροδικών χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Η Ζηνοβία αναμένεται να έχει αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά και να επηρεάσει, όπως φαίνεται στο χάρτη 1, κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς επίσης το Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη από το Σάββατο 28/12 έως τη Δευτέρα 30/12.

Όσον αφορά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές,  αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα καθώς και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας με πολύ χαμηλό υψόμετρο (κατά τόπους πεδινά τμήματα) και ενδεχομένως σε περιοχές της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο.

Όσον αφορά στα νησιωτικά τμήματα και την Κρήτη θα επηρεαστούν από κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές, ενώ στις Σποράδες θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, το τριήμερο Σάββατο 28/12 – Δευτέρα 30/12 στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα επικρατήσουν τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Τη νύχτα στα θαλάσσια – παραθαλάσσια πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις από το μεσημέρι αυξημένες, με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Προειδοποίηση Καλλιάνου

Για χιονιά τριών ημερών προειδοποιεί ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος, ωστόσο σημειώνει ότι δεν περιμένει χιόνια χαμηλά στην Αττική.

Σε ανάρτησή του ταυτόχρονα προειδοποιεί για επερχόμενα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

«Πιθανότατα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα κατά διαστήματα» γράφει στο Facebook και συμπληρώνει «Στην Αττική θα χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Βοιωτία. Μόνο εκεί όμως θα χιονίσει χαμηλά. Στα υπόλοιπα τμήματα ισχύει ότι έχω πει, ότι δηλαδή τα χιόνια θα απασχολήσουν περιοχές άνω των 350-400 μέτρων κατά μέσο όρο. Επαναλαμβάνω ότι θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χιονίσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας».

Η ενημέρωση του Σάκη Αρναούτογλου

Τοπικά ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σάκη Αρναούτογλου.

Αναλυτικά όσα έγραψε στη σελίδα του ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ στη σελίδα του στο Facebook.

Φίλες και φίλοι! Λόγω άδειας και ανειλημμένων υποχρεώσεων θα προσπαθήσω να δώσω την εξέλιξη του καιρού για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα απόψε αργά το βράδυ ή το αργότερο αυριο το πρωί. Σε γενικές γραμμές η εξέλιξη του καιρου μέχρι το Σάββατο είναι οπως την περιέγραψα και στο δελτίο τη Δευτέρα:
και με τα τελευταία στοιχεία!

– Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητη σε ολη σχεδον τη χώρα..(Ψυχρή εισβολή)
– Αρκετές οι βροχές στα νοτια νησιωτικά τμήματα
– Χιονοπτώσεις , τοπικά ισχυρές σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά πιθανότητα για χιονοπτώσεις κατά τόπους και στα πεδινά υπάρχει και για τη Μακεδονία (όμως πιο αξιόλογες κυρίως στην ορεινή χαλκιδική, πρόσκαιρα το Σάββατο αλλά και από το απόγευμα της Κυριακής) καθώς και στη Θράκη από το βράδυ κυρίως της Κυριακής..
– οι θυελλώδεις βοριάδες Κυριακή – Δευτέρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καθυστερήσεις και προβλήματα, ειδικότερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024