Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Παράνομο κρίθηκε το μπλοκάρισμα της Wikipedia

Τουρκία : Παράνομο κρίθηκε το μπλοκάρισμα της Wikipedia

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε σήμερα ότι η απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia συνιστά «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης», μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το μπλοκάρισμα της Wikipedia είναι παράνομο. Η πρόσβαση είχε απαγορευτεί από τον Απρίλιο του 2017, εξαιτίας δύο άρθρων που φιλοξενούσε ο ιστότοπος, στα οποία […]

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε σήμερα ότι η απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia συνιστά «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης», μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το μπλοκάρισμα της Wikipedia είναι παράνομο.

Η πρόσβαση είχε απαγορευτεί από τον Απρίλιο του 2017, εξαιτίας δύο άρθρων που φιλοξενούσε ο ιστότοπος, στα οποία συνδεόταν η Άγκυρα με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το ίδρυμα Wikimedia στο οποίο ανήκει η Wikipedia προσέφυγε στο ανώτατο τουρκικό δικαστήριο αφού πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε, τον Μάιο του 2017, το αίτημά του να αρθεί η απαγόρευση.

Το ίδιο δικαστήριο θα πρέπει τώρα να εξετάσει ξανά την άρση της απαγόρευσης, λαμβάνοντας υπόψη του την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ εφόσον δεν αποσυρθούν τα άρθρα στα οποία η Τουρκία παρουσιαζόταν ως «ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» και ως κράτος που «στηρίζει και εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει πολλές φορές απαγορεύσει την πρόσβαση σε ορισμένους ιστοτόπους, όπως στο Facebook και το Twitter, συνήθως μετά από επιθέσεις.

Τον Μάιο του 2019 ο Wikimedia ανακοίνωσε επίσης ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειάς της στην Τουρκία.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024