Πομπέο : Ρωσία και Κίνα έχουν αίμα στα χέρια τους
Ιδιαίτερα ενοχλημένες είναι οι ΗΠΑ από τη στάση Ρωσίας και Κίνας στον ΟΗΕ για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία - Σκληρή γλώσσα από τον Μάικ Πομπέο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν σήμερα το «επαίσχυντο» βέτο που έθεσαν την Παρασκευή η Ρωσία και η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας την παροχή διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, κατηγορώντας τις δύο αυτές χώρες ότι «έβαψαν τα χέρια τους με αίμα».
«Το χθεσινό βέτο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας στην πρόταση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Σύρους είναι επαίσχυντο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
«Προς τη Ρωσία και την Κίνα: επιλέξατε να κάνετε μια πολιτική δήλωση αντιτασσόμενες σε αυτό το ψήφισμα, έχετε αίμα στα χέρια σας», πρόσθεσε.
Russia & China were the only countries to block UNSCR 2449 renewal, the Syria cross-border humanitarian assistance resolution. The international community has committed over $30 billion aid dollars to Syria that pass through these crossings. It is shameful to withhold this aid.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) December 21, 2019
Ρωσία και Κίνα απέτρεψαν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία
Την Παρασκευή, η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο στην πρόταση αυτή.
Για τη Μόσχα, αυτό ήταν το 14ο βέτο σε ψηφίσματα που αφορούν τη Συρία αφότου ξεκίνησε η σύρραξη στη χώρα, το 2011.
Με την πρόταση που υποβλήθηκε από το Βέλγιο, το Κουβέιτ και τη Γερμανία θα επιτρεπόταν να συνεχιστούν οι διασυνοριακές παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για άλλους 12 μήνες μέσω δύο μεθοριακών διαβάσεων στην Τουρκία και άλλης μίας στο Ιράκ.
Η Ρωσία ήθελε να επιτραπούν οι παραδόσεις αυτές για έξι μήνες, μέσω δύο διαβάσεων μόνο και είχε υποβάλει τη δική της πρόταση, που επίσης απορρίφθηκε.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην παροχή βοήθειας προς εκείνους που δεν έχουν φωνή, τους πεινασμένους, τους εκτοπισμένους και τους ορφανεμένους ώστε να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται για να επιβιώσουν, όπου και αν ζουν», πρόσθεσε ο Πομπέο.
Από τη βοήθεια που χορηγείται σήμερα (τρόφιμα, φάρμακα…) επωφελούνται κυρίως οι κάτοικοι περιοχών που δεν ελέγχονται πλήρως από τη Δαμασκό, όπως εκείνοι του Ιντλίμπ, μιας επαρχίας υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία).
Από το 2014, η βοήθεια που στέλνει ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις αρωγής περνά στη Συρία από την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία.
Η τρέχουσα εντολή λήγει στις 10 Ιανουαρίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται να προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία, αν και κάποιοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι αυτό ίσως αποδειχθεί δύσκολο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράν και ίσως ζητήσουν σε τρίτα κράτη να «πληρώσουν τη ζημιά» – Δεν θα ήταν η πρώτη φορά
- Συνθήματα κατά των Μουσουλμάνων στο Ισπανία – Αίγυπτος, αποχώρησε σοκαρισμένος ο Γιαμάλ
- Σειρά επαφών Δένδια στο Κατάρ με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν
- ΣΥΡΙΖΑ: ΟΠΕΚΕΠΕ 2.0! – Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, είναι σκάνδαλο διαφθοράς Μητσοτάκη
- Σούπερ προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson
- Φυτοφάρμακα και καρκίνος – Ακόμα και 150% υψηλότερος κίνδυνος για τους πληθυσμούς που εκτίθενται σε αυτά
- Ιωάννα Τούνη: Η εισαγγελέας στη δίκη για revenge porn πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Εντοπίστηκε νεκρός 26χρονος που ήταν αγνοούμενος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/vitaly-gariev-ngN4CTsIBjE-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442