Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ στηρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας

Ο Τραμπ στηρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας

Τη στήριξή του στην αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας Τζανίνε Ανιες εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Τρίτη τη στήριξή του στην αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας Τζανίνε Ανιες καθώς εκείνη επιδιώκει «ειρηνική δημοκρατική μετάβαση», ενώ ο αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τη συνεχιζόμενη βία στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Το μήνυμα Τραμπ

«Στηρίζουμε την Τζανίνε Ανιες στη Βολιβία γιατί εργάζεται για να διασφαλίσει μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση μέσα από ελεύθερες εκλογές», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτηση στο Twitter.

«Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη βία και εκείνους που την προκαλούν εντός της Βολιβίας και μακρόθεν», συμπλήρωσε.

Η Τζανίνε Ανιες ανακοίνωσε το Σάββατο την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Μοράλες, με την κατηγορία της στάσης.

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε στα τέλη του Νοεμβρίου νομοθέτημα που προβλέπει τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Σε αυτές, η μεταβατική κυβέρνηση υπό την Ανιες ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή στον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο. Η ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών δεν έχει ακόμη οριστεί.

Παρέμβαση Μοράλες

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Αργεντινή, υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να ασκεί πολιτική και δήλωσε πως θα διεξαγάγει εκστρατεία για να βοηθήσει το σοσιαλιστικό κόμμα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στη χώρα του.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την άφιξή του στην Αργεντινή, ο αριστερός ηγέτης τόνισε πως σχεδιάζει να παραμείνει ενεργός στο κόμμα του, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), καθώς εξετάζει αρκετά ονόματα υποψηφίων για τις επόμενες εκλογές.

«Δεν είμαι υποψήφιος. Δεν θα είμαι υποψήφιος όπως έχουν τα πράγματα, αλλά έχω το δικαίωμα να ασκώ πολιτική», είπε ο Μοράλες. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε ξανά τις επικείμενες εκλογές».

Πιθανοί υποψήφιοι

Ο Μοράλες όρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Λουίς Αρκε Κατακόρα και τον Ανδρόνικο Ροδρίγκες, νεαρό συνδικαλιστή που εκπροσωπεί τους κοκαλέρος (τους καλλιεργητές κόκας), ως πιθανούς υποψήφιους του MAS για την προεδρία στις επόμενες εκλογές.

Αφού έχασε την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού, ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές που αμαυρώθηκαν από νοθεία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Είχε εκλεγεί για τέταρτη θητεία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια στην προεδρία της Βολιβίας. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, πριν αναχωρήσει για την Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024