Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα αγώνα στέλνει η εκδήλωση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Μήνυμα αγώνα στέλνει η εκδήλωση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Εισηγητές ήταν οι: Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, τ. Βουλευτής, Συμπρόεδρος ΕΣΔΟΓΕ, Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο ΑΠΘ και Πέπη Ρηγοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέμβαση πραγματοποίησαν οι Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος, Νότης Μαριάς, Γιάννης Χατζηαντωνίου, Δημήτρης Μανιάτης, Λουκάς Δημάκας. Απουσίασε λόγω προβλήματος υγείας ο Γιώργος Σταματόπουλος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα οργάνωσε εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, την Τρίτη 17.12.2019, στο Πολεμικό Μουσείο με τον εύγλωττο τίτλο: «Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ!»

Εισηγητές ήταν οι: Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, τ. Βουλευτής, Συμπρόεδρος ΕΣΔΟΓΕ, Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο ΑΠΘ και Πέπη Ρηγοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέμβαση πραγματοποίησαν οι Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος, Νότης Μαριάς, Γιάννης Χατζηαντωνίου, Δημήτρης Μανιάτης, Λουκάς Δημάκας. Απουσίασε λόγω προβλήματος υγείας ο Γιώργος Σταματόπουλος.

Οι ομιλητές επεσήμαναν τη σημασία του ζητήματος της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών ευρύτερα για την ελληνική εθνική πολιτική, ιδίως την ώρα αυτή, που εκφράζονται ανιστόρητες ρητορικές αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή μας. Το δικαίωμα στη μνήμη είναι δικαίωμα στη γνώση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ανθρώπων και λαών. Συνεπώς, το εν εξελίξει εγχείρημα της παραχάραξης της ιστορίας οδηγεί στην ακύρωση αυτού του δικαιώματος.

Επιπλέον, η στρατηγική σχετικοποίησης των ναζιστικών εγκλημάτων, η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ θυτών και θυμάτων, η ανάμειξη ορθών και ψευδών στοιχείων διασπείρουν την αμφιβολία για την ιστορική αλήθεια και κλονίζουν τον αγώνα για δικαιοσύνη και δημοκρατία, αγώνα εθνικό, ευρωπαϊκό, οικουμενικό.

Έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες του Εθνικού Συμβουλίου και συνολικά του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Εκφράστηκε, ιδίως, η ανάγκη α) να αναλάβει η κυβέρνηση την ιστορική της ευθύνη, με τη στήριξη του συνόλου της Βουλής και της ελληνικής κοινωνίας, απαντώντας στην απόρριψη της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης και προχωρώντας στις αναγκαίες ενέργειες (πολιτικές και νομικές – δικαστικές) για την ικανοποίηση των ελληνικών αξιώσεων και β) να αναπτυχθεί ο δημόσιος λόγος που είναι απαραίτητος για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του ελληνικού λαού, του γερμανικού λαού και όλων των λαών που αγωνίζονται για δικαιοσύνη και αλήθεια.

Στην εκδήλωση απέστειλε θερμό μήνυμα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στο οποίο χαρακτήρισε τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ως «εθνικό θέμα ιδιαίτερης σημασίας», εξαίροντας, παράλληλα, τη συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου στον δίκαιο και ιερό αυτό αγώνα. Κατέληξε, δε, ότι η Ελλάδα διαθέτει «όλες τις προϋποθέσεις για την ευοίωνη εξέλιξη αυτού του εθνικού ζητήματος, μείζονος σημασίας για την δικαίωση της πατρίδας μας».

Στο μήνυμά του ο Μανώλης Γλέζος  δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μοιάζει ως μη ειλικρινής η συγγνώμη του γερμανικού κράτους, όσο δεν συνοδεύεται από αποδείξεις έμπρακτης μεταμέλειας, δηλαδή τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα και την καταβολή των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα», υπενθυμίζοντας παράλληλα στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ότι «όποιος δεν αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού και της πατρίδας δεν είναι άξιος σεβασμού από τους άλλους λαούς».

Αγωνιστικό χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-1974 Σπύρος Χαλβατζής τονίζοντας τα σημασία του αγώνα και την ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κώστας Ζαχαριάδης, Διονύσης Καλαματιανός, Νίνα Κασιμάτη, Κώστας Μάρκου, Γιώτα Πούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Μουλκιώτης (Κίνημα Αλλαγής) και Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ), οι πρώην Υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι Στέφανος Ληναίος, Αλέκος Αλαβάνος, Γιάννης Γαμβρίλης, Γιώργος Δολιανίτης, Μανόλης Μηλιαράκης, Δέσποινα Σπανού, Βασίλης Πριμηκύρης, Μανόλης Χατζηνάκης και άλλοι.

Συμμετείχαν επίσης Αντιστασιακοί, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο Πρόεδρος Χρήστος Οικονόμου και μέλη της ΠΟΑΕΑ, μέλη του ΠΣΑΕΕΑ, οι Πρόεδροι ενώσεων θυμάτων κατοχής Δημήτρης Δήμος, Βασίλης Καρκούλιας, Δήμητρα Κορμπά, Χαρίλαος Ερμείδης και πολλοί πολίτες μαρτυρικών χωριών (από τα Καλάβρυτα, τη Βιάννο, το Κομμένο, το Δίστομο, το Μεσόβουνο, τη Μουσιωτίτσα, τα Κερδύλλια, την Υπάτη, το Αιγάλεω, το Μαυρολιθάρι καθώς από την Ένωση Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος), αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, ιστορικοί, νομικοί και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της Ελλάδας και του απόδημου ελληνισμού και άλλοι.

Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ψήφισμα σθεναρής διεκδίκησης και ανυποχώρητου αγώνα (ακολουθεί). Την εκδήλωση συντόνισαν οι συγγραμματείς του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: Δημήτρης Αλευρομάγειρος και Αριστομένης Συγγελάκης.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2019, συγκεντρωθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο ύστερα από πρόσκληση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αντιστασιακοί, μέλη Ενώσεων Θυμάτων των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, ιστορικοί, νομικοί και άλλοι επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί ακόμη πολίτες και αφού ακούσαμε τους ομιλητές αποφασίζουμε ομόφωνα τα εξής:

Απαιτούμε  την ικανοποίηση των αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας και συγκεκριμένα την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, καθώς και την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των κλαπέντων και λεηλατηθέντων πολιτιστικών θησαυρών.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο στην αναιτιολόγητη και προκλητική απόρριψη της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης από τη γερμανική κυβέρνηση και να προχωρήσει, χωρίς κωλυσιεργία, σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη σθεναρή και αποτελεσματική διεκδίκηση των απαράγραπτων και ισχυρά τεκμηριωμένων οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τη ρητή εντολή της Ολομέλειας της Βουλής (17.4.2019). Την καλούμε επίσης να μην επιτρέψει στο εξής τις μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης («ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον», «ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας», «ελληνογερμανική συνέλευση» κ.α.) που έχουν ως στόχο την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Καλούμε την Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσει στην περαιτέρω διεθνοποίηση και κλιμάκωση του εθνικού και δημοκρατικού αυτού αγώνα αξιοποιώντας την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών καθώς και κάθε άλλο κατάλληλο μέσο.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ο.Δ.Γ. να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και, επιτέλους, να αναλάβει εμπράκτως και ειλικρινώς την ευθύνη της για τα φοβερά εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα. Υπογραμμίζουμε δε τον επιτακτικό χαρακτήρα της σύναψης Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, εβδομήντα τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας μας είναι αγώνας για την  αποκατάσταση του Δικαίου και της Ιστορίας, για τη θωράκιση της δημοκρατίας και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Δηλώνουμε, για άλλη μία φορά, ότι σε καμία περίπτωση  η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, τον οποίο τιμούμε και αισθανόμαστε αλληλέγγυοι μαζί του, αλλά, αντίθετα, αποτελεί γέφυρα δημοκρατικής και αντιφασιστικής πάλης των δύο λαών. Η ενεργός συμμετοχή στον κοινό μας αγώνα συλλογικοτήτων και δημοκρατών της Γερμανίας, συμμετοχή και υποστήριξη που συνεχώς διευρύνεται, αναδεικνύει τον οικουμενικό του χαρακτήρα και την θεμελίωσή του στις πανανθρώπινες αξίες της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Το παρόν παραγγέλλουμε να επιδοθεί στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας καθώς επίσης και στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τους Αρχηγούς των κομμάτων καλώντας τους να πράξουν ό,τι απαιτείται για την ικανοποίηση των παραπάνω αξιώσεων.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑ

Το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα έχει ως εξής:

Αθήνα, 17/12/2019

Προς το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή σας εκδήλωση, που αφορά ένα εθνικό θέμα ιδιαίτερης σημασίας: τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα καταβάλλει αδιαλείπτως, εδώ και 23 χρόνια, από την ίδρυσή του το 1996, εργώδεις προσπάθειες, με συνέπεια, σθένος και αποφασιστικότητα.

Σας αρμόζουν εύσημα λοιπόν, που διατηρείτε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και εναργές το δίκαιο αίτημα για την ηθική, νομική και πολιτική αναγνώριση, με τρόπο έμπρακτο, του τιμήματος που κατέβαλε η χώρα μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο βαρύ ήταν αυτό το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, υλικές καταστροφές και οικονομικές αρπαγές. Μακρύς ο κατάλογος των μαρτυρικών πόλεων και χωριών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδος, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ήπειρο.

Η Βουλή των Ελλήνων έθεσε υπό την αιγίδα της τη σημερινή εκδήλωση, αναγνωρίζοντας το έργο σας και εκφράζοντας, για μία ακόμη φορά, το σταθερό ενδιαφέρον και τη συμπαράταξή της για την ευόδωση του ιερού αυτού σκοπού της μνήμης και της δικαίωσης.

Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της προς τη Γερμανία. Αντιθέτως, με ενέργειες των Κυβερνήσεών της αλλά και του Κοινοβουλίου της, τις διατηρεί ενεργές και νομικά ισχυρές με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς νομικού πολιτισμού.

Η Βουλή, με ομοθυμία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, στηριζόμενη μεταξύ άλλων και στα αποτελέσματα του συστηματικού έργου της Δημόσιας Διοίκησης ως προς τη νομική τεκμηρίωση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των αξιώσεων, προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και αξιοποιώντας τις θεσμικές της δυνατότητες, συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια.

Αποτελεί χρέος μας να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα, αδιαμφισβήτητα, συνέβαλε με τον ηρωικό αγώνα και το δημοκρατικό φρόνημα του λαού της στην επικράτηση των θεμελιωδών αρχών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του Σεβασμού των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διαθέτουμε όλες τις προϋποθέσεις για την ευοίωνη εξέλιξη αυτού του εθνικού ζητήματος, μείζονος σημασίας για την δικαίωση της πατρίδας μας.

Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου έχει ως εξής:

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές

Με μεγάλη χαρά απευθύνω μήνυμα στην σημαντική εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καθώς λόγοι υπεράνω της θέλησής μου, δεν μου επέτρεψαν να είμαι σήμερα ανάμεσά σας. Όμως ψυχικά και πνευματικά είμαι κοντά σας, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δικαίωση της Αντίστασης και της Θυσίας του ελληνικού λαού. Ένα αγώνα μέσα από τις πιο λαμπρές αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, αχτίδα φωτός μέσα στο Χειμώνα.

Πριν δυο μήνες γιορτάσαμε την 75η επέτειο της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας. Μια μέρα λύτρωσης για το λαό μας, μετά από 3,5 ολόκληρα χρόνια μαρτυρίου. Κι όμως, 75 χρόνια μετά, Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί. Η μεταπολεμική, δημοκρατική, Γερμανία καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και κάθε έννοια ηθικής αρνείται επί δεκαετίες να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα.

Όμως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ξεχάσει τη βάρβαρη συμπεριφορά της ναζιστικής Γερμανίας εις βάρος του λαού μας. Τα Ολοκαυτώματα και τις μαζικές σφαγές αμάχων, την πείνα, τα βασανιστήρια, την καταναγκαστική εργασία, την αρπαγή του πλούτου του λαού μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και μοιάζει ως μη ειλικρινής η συγγνώμη του γερμανικού κράτους, όσο δεν συνοδεύεται από αποδείξεις έμπρακτης μεταμέλειας, δηλαδή τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα και την καταβολή των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Ας μη λησμονεί η σύγχρονη Γερμανία, και ιδίως η κυβέρνησή της, ότι χάρη στον αγώνα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης ενάντια στον φασιστικό Άξονα, απελευθερώθηκε και η ίδια η Γερμανία από τον χιτλερικό ζυγό!   Ας μη λησμονεί όμως και η Ελλάδα, και ιδίως η εκάστοτε κυβέρνησή της, ότι όποιος δεν αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού και της πατρίδας δεν είναι άξιος σεβασμού από τους άλλους λαούς.

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές

Αρνούμαστε να ξεχάσουμε τι σημαίνει ναζισμός, αρνούμαστε να ξεχάσουμε το Ολοκαύτωμα της Ελλάδας από το Γ’ Ράιχ, αρνούμαστε να παραδοθούμε στη λήθη. Αντιστεκόμαστε στην αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας! Αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη της Αντίστασης και της Θυσίας του λαού μας απέναντι στο φασισμό! Αγωνιζόμαστε για την αρμονική συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη των λαών στα θεμέλια όμως του αμοιβαίου σεβασμού, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Και είμαστε χαρούμενοι γιατί συμμαχητές μας στον δύσκολο αυτό αγώνα είναι όλο και περισσότεροι Γερμανοί δημοκράτες, που μας συγκινούν με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτέλειά τους!

Παραμένουμε στις επάλξεις. Δεν υποχωρούμε μέχρι να δικαιωθούμε!

Να είστε όλοι καλά!

Μανώλης Γλέζος

17/12/2019

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024