«Θέμα ημερών ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες» είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Θέμα ημερών είναι ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, σύμφωνα με τον υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ η ταυτοποίηση των πολιτών για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που θα προσφέρουν οι νέες ταυτότητες θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet και τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος.

«Η ταυτοποίηση των πολιτών για να τους δώσουμε πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες είναι ένα άλλο θέμα«, τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

«Θα γενικεύσουμε την χρήση του Taxisnet και θα προσθέσουμε σε αυτό και κωδικούς του τραπεζικού συστήματος για να έχουν οι πολίτες πολλαπλούς τρόπους πιστοποίησης. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλοι αριθμοί θα περάσουν στις νέες ταυτότητες».

Για την πρωτοβουλία του «gov.gr», είπε ότι θα λάβει χώρα το 1ο εξάμηνο 2020.

Όπως σημείωσε, η υλοποίηση της πλατφόρμας είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι να περαστούν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου που είναι ήδη ψηφιακά διαθέσιμες, ενώ θα προστεθούν δύο νέες, η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση.

Στόχος, στην τελική εκδοχή της είναι να μην δίνει πιστοποιητικά, αλλά οι υπηρεσίες να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Επίσης, ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία στις αρχές του 2020 για την απλούστευση των διαδικασιών ζωής. Διασυνδέσαμε το μητρώο των πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών με το μητρώο της ΑΑΔΕ και πλέον, για ληξιαρχικά γεγονότα, οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν δηλώσεις στην εφορία, πχ για γάμο ή διαζύγιο, όπως σημείωσε.

Μιλώντας για τα μεγάλα έργα πληροφορικής που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, είπε ότι οι πρώτες δημοπρασίες νέων έργων πληροφορικής θα γίνουν τέλος Ιανουαρίου. «Θα κινηθούμε γρήγορα» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr