Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμός 2020 : Αντιπαραθέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις και περικοπές

Προϋπολογισμός 2020 : Αντιπαραθέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις και περικοπές

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η δεύτερη ημέρα της πενθήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020. Τι απαντούν οι βουλευτές της ΝΔ στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Τι είπε ο Τσακαλώτος για τον ΈΝΦΙΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η δεύτερη ημέρα της πενθήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, διαδικασία που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές της κυβέρνησης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για νεοφιλελεύθερο προϋπολογισμό απαντούν πως πρόκειται για αναπτυξιακό προϋπολογισμό με ελαφρύνσεις και κοινωνική δικαιοσύνη.

Προϋπολογισμός κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής

«Στον προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώνονται όσα είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αποκαθιστώντας έτσι την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού στα μάτια των Ελληνίδων και των Ελλήνων», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης.

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το σχέδιο του εθνικού προϋπολογισμού δεν περιέχει πρόσθετα μέτρα, αλλά αντίθετα, περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,18 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης θέτει στο επίκεντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους, εφαρμόζοντας πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια.

«Ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πάνω από όλα κοινωνικό πρόσημο με παρεμβάσεις για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα, όπως η παροχή επιδόματος 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες, για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν πάνω από το 90% των οικογενειών, αλλά και με την υπαγωγή των ειδών βρεφικής ηλικίας στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%» σημείωσε η κα Δούνια.

Το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 6% είπε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σημειώνοντας ότι οι προνοιακές δαπάνες αυξάνονται κατά 236 εκ ευρώ. Εκπληρώνεται η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι καμία επιδοματική πολιτική δεν καταργείται ή περικόπτεται, αλλά και η βούληση της κυβέρνησης για πιο διευρυμένη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συμπλήρωσε η κα Μιχαηλίδου.

Τσακαλώτος: Η ΝΔ μείωσε τον ΕΝΦΙΑ μόνο 63 εκ. ευρώ

Η συμβολή της ΝΔ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκατομμύρια ευρώ τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον ΈΝΦΙΑ κατά 260 εκαμμύρια ευρώ σημειώνοντας υπό τη μορφή ερωτήματος προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη: «Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκ.;»

Ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ δηλώνοντας πως για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκ. η απάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν «Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω…»

Τις δηλώσεις Δένδια χαιρέτισε η Σία Αναγνωστοπούλου, εκφράζοντας τη χαρά του ΣΥΡΙΖΑ επειδή «ο κ. Δένδιας καταδίκασε την πατριδοκαπηλία και την απραξία στην εξωτερική πολιτική».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι κυρώσεις για εμάς είναι βαρύ διπλωματικό χαρτί. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε ένα γεωπολιτικό σύστημα που πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά. ‘Αρα εμείς πρέπει επί του διπλωματικού πεδίου να είμαστε παρόντες, και στο Βερολίνο και στον East Med και κυρίως στις κυρώσεις. Είναι εργαλείο ειρήνης».

«Οι πολίτες δεν μας έστειλαν στη βουλή το 2019 για να ψηφίζουμε αντιαναπτυξιακούς και αντικοινωνικούς προϋπολογισμούς. Δεν μας έστειλαν για να υπερψηφίσουμε μια πολιτική που αποδοκιμάστηκε στις τελευταίες εκλογές από τον ελληνικό λαό, αλλά συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τη νέα κυβέρνηση» σημείωσε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης.

Περικοπές στην υγεία

«Και ο προϋπολογισμός του 2020 συνεχίζει απαρέγκλιτα την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων που εφαρμόστηκαν με όλους τους προηγούμενους προϋπολογισμούς, από όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Όπως κατήγγειλε, η μείωση της κρατικής δαπάνης σε βάρος της υγείας και πρόνοιας του λαού ανέρχεται στα 182 εκατομμύρια ευρώ, «ποσό που έρχεται να προστεθεί στη συνολική μείωση, κατά 28%, στη χρηματοδότηση που έχει συντελεστεί από της κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τη περίοδο της κρίσης».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024