Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμός 2020 : Πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά του ν/σ

Προϋπολογισμός 2020 : Πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά του ν/σ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η δεύτερη ημέρα της πενθήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, διαδικασία που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η δεύτερη ημέρα της πενθήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, διαδικασία που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον της σημερινής συζήτησης είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα πυρά που δέχεται το νομοσχέδιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Νίκου Παππά κατηγορεί την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη πολιτική» στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25 την εγκαλούν ότι «διατηρεί τον πυρήνα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα».

Παππάς: Η κυβέρνηση βλέπει τον κόσμο ανάποδα, όπως όλοι οι νεοφιλελεύθεροι

«Βλέπετε τον κόσμο ανάποδα, όπως όλοι νεοφιλελεύθεροι», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. «Δεν χρειάζεται επιστροφή στο ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Απαιτείται ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, περισσότερη δικαιοσύνη. Αλλά ο προϋπολογισμός της ΝΔ αυξάνει τις αδικίες», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε:

«Οι τράπεζες πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι το αντίστροφο, η δημόσια υπηρεσία να υπηρετεί και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και γι΄αυτό πρέπει να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμες υποδομές. Το ρεύμα, το φυσικό αέριο, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, τα κοιτάσματα πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο της πολιτείας, για λόγους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, εθνικούς και ενεργειακής ασφάλειας».

Η αληθινή ευημερία είναι μια ευημερία που αφορά όλους, ανέφερε επίσης και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα χαλάνε την εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης. Εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, θα σταθούμε απέναντι στην καταστροφή η οποία έρχεται μέσω της πολιτικής σας. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια σταματήστε να φέρνετε μνημονιακές πολιτικές ενώ δεν υπάρχει εξωτερικός καταναγκασμός».

Κεγκέρογλου: Ο Μητσοτάκης διατηρεί τον πυρήνα των επιλογών του Τσίπρα

«Απαιτείται ριζική αλλαγή της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε προεκλογικά αυτή την αλλαγή αλλά στη συνέχεια διατηρεί τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής των επιλογών του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου. «Υψηλά πλεονάσματα, υπερταμείο και δημόσια περιουσία υπό ξένη διοίκηση και διαχείριση, υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, φιλοδωρηματική αντιμετώπιση των αδυνάμων. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 θα μπορούσε να υπογράφεται από τους συνεταίρους Τσίπρα-Καμμένο και από τον δήθεν αριστερό λογιστή τους», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι την περίοδο 2015-2019 τα υπερπλεονάσματα αφαίρεσαν 29 δισ. ευρώ από την αναιμική ελληνική οικονομία και το 2020 θα αφαιρέσουν ακόμη 7 δισ. ευρώ, «από μια κοινωνία που τα έχει ανάγκη για να ορθοποδήσει».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο τον προϋπολογισμό του 2020, «αφού οι όποιες φοροελαφρύνσεις είναι αδιάφορες, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αφού εξουδετερώνονται από τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και από την επερχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα χαμηλά εισοδήματα. Εξάλλου επιδεινώνεται ο λόγος άμεσων και έμμεσων φόρων που πλήττει περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Σακοράφα: Ο προϋπολογισμός υπακούει σε όσα έχουν ψηφιστεί με τα τέσσερα μνημόνια

«Ο προϋπολογισμός κάθε κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η ταυτότητά της. Ο φετινός προϋπολογισμός, όμως, έχει μια ιδιαίτερη βεβαρημένη σημειολογία. Είναι ο δέκατος μνημονιακός προϋπολογισμός, που υπακούει ακριβώς σε όσα έχουν ψηφισθεί και με τα τέσσερα μνημόνια», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα.

«Θα παρακαλέσω, αφενός τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πάψουν να μυρηκάζουν το παραμύθι της εξόδου από τα μνημόνια και αφετέρου την κυβέρνηση να πάψει να αφηγείται το παραμύθι της εφαρμογής, δήθεν, δικής της πολιτικής», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που κατήγγειλε «αλλεπάλληλες εξαπατήσεις και με εφαρμογή πολιτικών σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα».

«Τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία υποθετικά εκφράζουν διαφορετικά κοινωνικά – και για τους παλιούς συντρόφους ταξικά – συμφέροντα, συμπεριφέρονται ως εξής : Η Νέα Δημοκρατία καυχιέται ότι προωθεί την κοινωνική ατζέντα πατώντας πάνω στα συντρίμμια που άφησε το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει ότι αν δεν είχε χάσει τις εκλογές θα ήταν μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε η κ. Σακοράφα.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024