Σε ποιες περιοχές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά αυξάνονται οι τιμές της Εφορίας για τα ακίνητα

Η απότομη άνοδος των τιμών των ακινήτων, τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικούς χώρους, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μετά την παρατεταμένη κρίση που βύθισε τα τελευταία χρόνια την κτηματαγορά, αποτελεί, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οδηγό αυξήσεων για τις νέες αντικειμενικές αξίες που αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το Πάσχα του 2020, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», 15μελής ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τις 4 Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών και συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη) υπό τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην καταγραφή περίπου 7.000 περιοχών και οικισμών σε ολόκληρη την επικράτεια που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων.

Οι περιοχές αυτές για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης, και αυτό σημαίνει ότι οι φόροι μεταβίβασης, ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι που αφορούν τα ακίνητα θα υπολογίζονται πλέον βάσει των νέων τιμών ζώνης, και όχι κατά προσέγγιση από τους εφόρους. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με τη μεγάλη αυτή αλλαγή – την αναπροσαρμογή και την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα – θα αποκομίσει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Το «Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει:

Ποιες οι 21 περιοχές όπου γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας και βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος ενώ είναι εντός σχεδίου πόλης

Πώς οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν την τοπική κτηματαγορά

Πώς θα προσδιοριστούν οι νέες τιμές ζώνης και οι νέοι συντελεστές για τα οικόπεδα

Σε ποιους οικισμούς και χωριά μπλοκάρει τις οικοδομικές άδειες το ΣτΕ

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr