Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νοστράδαμος : Ποιος ήταν ο προφήτης της Αναγέννησης

Νοστράδαμος : Ποιος ήταν ο προφήτης της Αναγέννησης

Ο Νοστράδαμος υπήρξε μέγας αποκρυφιστής και μελλοντολόγος την εποχή της Αναγέννησης, η φήμη του οποίου παραμένει αμείωτη ως τις μέρες μας.

Μέγας αποκρυφιστής και μελλοντολόγος της Αναγέννησης, η φήμη του οποίου παραμένει αμείωτη ως τις μέρες μας. Όσοι ακολουθούν τις προφητείες του πιστεύουν ότι προέβλεψε εμβληματικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, από την Γαλλική Επανάσταση και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ορθολογιστές θεωρούν τις προφητείες του ως έργο των παραισθήσεων ενός μισότρελλου ατόμου. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει το γεγονός, ότι ο Νοστράδαμος υπήρξε ένας σπουδαίος γιατρός, συχνά μπροστά από την εποχή του, με αφιλοκερδή συμπεριφορά και ενδιαφέρον για το κοινό καλό.

Ο Νοστράδαμος γεννήθηκε στις 14 ή 21 Δεκεμβρίου του 1503 στην πόλη Σεν Ρεμί της νότιας Γαλλίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ ντε Νοτρντάμ (Michel de Nostredame), αλλά ο ίδιος προτιμούσε την λατινική εκδοχή του επωνύμου του, Nostradamus (εξ ού και το ελληνικό Νοστράδαμος) , όπως ήταν τότε του συρμού στους κύκλους των διανοουμένων και επιστημόνων. Ήταν εβραϊκής καταγωγής, αλλά οι πρόγονοί είχαν μεταστραφεί στον Ρωμαιοκαθολικισμό για να αποφύγουν τις διώξεις της Ιεράς Εξέτασης.

Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια με παράδοση στην ιατρική και την αστρολογία, ήταν μοιραίο να ακολουθήσει την διαδρομή της. Σπούδασε ιατρική στο Μονπελιέ και μετά το τέλος των σπουδών του πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι μύησης στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Μικρά Ασία, όπου βίωσε εμπειρίες που θα τού φαίνονταν χρήσιμες αργότερα στην προφητική του σταδιοδρομία.

Επιστρέφοντας στην Γαλλία,άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ιατρού στην πόλη Αζόν. Την δεκαετία του 1540, άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός, όταν συνεισέφερε καθοριστικά στην αναχαίτιση της επιδημίας πανώλης που είχε ξεσπάσει στην περιοχή της Προβηγκίας, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές για την εποχή μεθόδους όπως την καθαριότητα των δρόμων και των σπιτιών. Είχε και ένα προσωπικό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της μάστιγας, καθώς ανάμεσα στα θύματα ήταν η πρώτη του σύζυγος και τα δυό τους παιδιά.

Ακριβώς εκείνη την περίοδο άρχισε να ασχολείται με αστρολογικές προβλέψεις και προφητείες, που εκτόξευσαν την φήμη του τα επόμενα χρόνια. Η κάθε προφητεία είχε μορφή τετράστιχου και αναφέρονταν σε μελλοντικούς λιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς, πολέμους, πλημμύρες, επιδημίες και δολοφονίες. Όλες μαζί συγκεντρώθηκαν σε ένα τόμο, που κυκλοφόρησε το 1555 με τον τίτλο «Οι Προφητείες», το οποίο έκτοτε είναι ένα από τα διαχρονικά μπεστ-σέλερ. Η ασαφής διατύπωσή τους και η αμφισημία τους, έδιναν στον καθένα το δικαίωμα να τις ερμηνεύει και να τις εντάσσει σε κάποιο μείζον γεγονός κατά το δοκούν. Νωρίτερα, ο Νοστράδαμος είχε κάνει την τύχη του νυμφευόμενος μια πλούσια χήρα, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά.

Η διπλή φήμη του, τόσο ως γιατρού όσο και ως μελλοντολόγου, προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αικατερίνης των Μεδίκων, συζύγου του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Β’, η οποία ήταν παθιασμένη με τον αποκρυφισμό. Κέρδισε την εύνοιά της και το 1560 βρέθηκε στην αυλή του γιου της Καρόλου Θ’, ως σύμβουλος και γιατρός του. Από την θέση του αυτή προσπάθησε να συμβάλει στο γενικό καλό πείθοντας τον βασιλιά για την χρηματοδότησή έργων κοινής ωφελείας, με πιο σημαντικό την μεγάλη αρδευτική διώρυγα της Κραπόν, που ωφέλησε πολύ την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αποτραβήχτηκε στη πόλη Σαλόν. Πάσχοντας από σοβαρής μορφής ουρική αρθρίτιδα, που συνεχώς επιδεινωνόταν, πέθανε τα χαράματα της 2ας Ιουλίου 1566, όπως ακριβώς τό είχε προβλέψει και τό είχε εκμυστηρευτεί την προηγουμένη στον γραμματέα του, σε μια σπάνια περίπτωση που ένας προφήτης κάνει πρόβλεψη που αφορά την ζωή του.

Αιώνες αργότερα και με την εμφάνιση του Ίντερνετ, ο Νοστράδαμος ανανέωσε το κοινό του και κάθε μέρα κερδίζει νέους πιστούς. Οι προφητείες που τού αποδίδονται πληθαίνουν εντυπωσιακά, αλλά οι περισσότερες είναι προϊόντα διαδικτυακής απάτης (hoax) για να καλύψουν ανάγκες του σήμερα.

Πηγή: SanSimera

Sports in

Από τα γαριδάκια στα 2 δισ. ευρώ - Η πορεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Ο ιδρυτής της Chipita και επικεφαλής της Bespoke μιλά στην πρωτοβουλία Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024