Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παρατηρήσεις για τη στέρηση της ελευθερίας στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Παρατηρήσεις για τη στέρηση της ελευθερίας στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας στο θέμα της στέρησης της ελευθερίας θα παρουσιάσει αύριο, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00, στο Electra Hotel Athens (Ερμού 5, Αθήνα) η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση

Τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας στο θέμα της στέρησης της ελευθερίας θα παρουσιάσει αύριο, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00, στο Electra Hotel Athens (Ερμού 5, Αθήνα) η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση.

Η Ομάδα Εργασίας πραγματοποιεί από τις 2 Δεκεμβρίου επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα για να αξιολογήσει την κατάσταση της χώρας όσον αφορά τη στέρηση της ελευθερίας.

Η πρόσβαση στη συνέντευξη θα περιοριστεί αυστηρά μόνο σε δημοσιογράφους.

Η αντιπροσωπεία – αποτελούμενη από τρία μέλη της oμάδας, τον José Antonio Guevara Bermúdez, την  Leigh Toomey και τον  Sètondji Roland Adjov – θα συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες.

Οι εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν επίσης διάφορα μέρη κράτησης, όπως φυλακές, αστυνομικά τμήματα και ιδρύματα ανηλίκων, μεταναστών και ατόμων με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, προκειμένου να συγκεντρώσουν από πρώτο χέρι πληροφορίες οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος της συνολικής αξιολόγησής τους.

Η Ομάδα Εργασίας θα παρουσιάσει την τελική της έκθεση για την επίσκεψη, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Ομάδα Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση

Η Ομάδα Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση ιδρύθηκε από την πρώην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1991 για να διερευνήσει περιπτώσεις εικαζόμενης αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας.

Η εντολή της διευκρινίστηκε και επεκτάθηκε από την Επιτροπή για να καλύψει το θέμα της διοικητικής προσωρινής κράτησης  των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε το πεδίο εφαρμογής της εντολής της Ομάδας Εργασίας και την παρέτεινε για μια τριετή περίοδο.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα μέλη εμπειρογνωμόνων από διάφορες περιοχές του κόσμου: κ. José Antonio Guevara Bermúdez (Μεξικό, Πρόεδρος-Εισηγητής), κα Elina Steinerte  (Λετονία, Αντιπρόεδρος για την Παρακολούθηση), κα Leigh Toomey  (Αυστραλία, Αντιπρόεδρος για τις Επικοινωνίες), ο κ. Sètondji Roland Adjovi   (Μπενίν) και ο κ. Seong–Phil Hong  (Δημοκρατία της Κορέας).

Βάση δεδομένων της Ομάδας Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση.

Η Ομάδα Εργασίας είναι μέρος των γνωστών ως Ειδικών Διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Ειδικές Διαδικασίες, το μεγαλύτερο σώμα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι το γενικό όνομα των ανεξάρτητων μηχανισμών διερεύνησης και παρακολούθησης του Συμβουλίου που αφορούν είτε συγκεκριμένες καταστάσεις χωρών είτε θεματικά ζητήματα σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Οι εμπειρογνώμονες Ειδικών Διαδικασιών εργάζονται σε εθελοντική βάση. Δεν αποτελούν προσωπικό του ΟΗΕ, ούτε λαμβάνουν μισθό για την εργασία τους. Είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργάνωση και υπηρετούν με την ατομική τους ιδιότητα.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024