Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κονωνικό μέρισμα : Τι πρέπει να προσέξετε

Κονωνικό μέρισμα : Τι πρέπει να προσέξετε

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το φετινό κοινωνικό μέρισμα από τους δικαιούχους.

Όπως είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα το πλάνο είναι να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.koinonikomerisma.gr) ως τις 17 Δεκεμβρίου η ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος ως τις 26 Δεκεμβρίου για την υποβολή των αιτήσεων.

Στις  27 Δεκεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 250.000 δικαιούχων το μέρισμα των 700 ευρώ.

Προσοχή! Μπορεί η διαδικασία για τους δικαιούχους είναι απλή αλλά έχει και «αγκάθια».

Κατ’ αρχάς, θα μπαίνουν στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxis, θα επιβεβαιώνουν τον ΑΜΚΑ τους, θα συμπληρώνουν τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση και θα συναινούν στην άντληση των αναγκαίων στοιχείων για όλα τα μέλη του νοικοκυριού από το Taxisnet.

Επί τόπου θα ενημερώνονται για το αν πληρούν τα κριτήρια, δηλαδή αν δικαιούνται τα 700 ευρώ και θα πρέπει να δηλώνουν έγκυρο ΙΒΑΝ για την πίστωση του μερίσματος.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, λάθη π.χ. ΑΜΚΑ δεν μπορούν να διορθώνονται στην αίτηση και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τρέχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες π.χ. στον ΟΑΕΔ για το χρόνο ανεργίας.

Το κοινωνικό μέρισμα

Φέτος δικαιούχοι θα είναι μόνο οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα και ειδικότερα:

1. Πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (19.140 νοικοκυριά)

2. Οικογένειες όπου τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και πάνω), έχουν τουλάχιστον 1 εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (163.778 οικογένειες)

3. Οικογένειες όπου και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω των 12 μηνών), έχουν τουλάχιστον 1 εξαρτώμενο τέκνο και έως 15.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (40.927 οικογένειες)

4. Οικογένειες με 1 εξαρτώμενο τέκνο ΑμεΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών (25.632 οικογένειες).

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του μερίσματος είναι:

– Τουλάχιστον ο ένας γονιός να ζει νόμιμα και μόνιμα την τελευταία 10ετία στη χώρα (βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος)

– Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

– Το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού και της κινητής περιουσίας τους να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ (όχι για τους γονείς ΑμΕΑ).

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δηµοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσµεύεται και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δηµόσιο, τα ασφαλιστικά ταµεία ή τα πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024