Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν : Εξήρε το «σημαντικό βήμα» για το Ουκρανικό στη σύνοδο του Παρισιού
Δύσκολη η... συνύπαρξη Πούτιν (δεξιά) Ζελένσκι (αριστερά) όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο από το περιθώριο της τετραμερούς συνόδου για το Ουκρανικό. Στο μέσον, ο... γεφυροποιός πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πούτιν : Εξήρε το «σημαντικό βήμα» για το Ουκρανικό στη σύνοδο του Παρισιού

«Η διαδικασία οδεύει να προχωρήσει σε καλή κατεύθυνση» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την τετραμερή σύνοδο για το Ουκρανικό στο Παρίσι και την κατ' ιδίαν, και για πρώτη φορά, συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε το «σημαντικό βήμα» το οποίο έγινε κατ’ αυτόν χθες στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία και «χωρίς αμφιβολία» της αναθέρμανσης των σχέσεων μετά την τετραμερή σύνοδο κορυφής του Παρισιού, διαβεβαιώνοντας πως η Μόσχα «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η σύρραξη να τερματιστεί».

«Χρήσιμες οι συνομιλίες»

«Η διαδικασία οδεύει να προχωρήσει σε καλή κατεύθυνση, διότι θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων, διότι θα υπάρξει αποχώρηση δυνάμεων από τρία σημεία-κλειδιά και διότι συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», απαρίθμησε ο Πούτιν μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Ο ρώσος πρόεδρος είπε πως βρήκε χρήσιμες αυτές τις συνομιλίες.

Ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά ακανθώδη ζητήματα προς διευθέτηση. Ο Πούτιν ανέφερε ότι θα ήθελε να δει αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας για την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς, την ανατολική Ουκρανία όπου η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους από το 2014.

Ακόμη, έκρινε πως χρειάζονται περισσότερα σημεία διέλευσης για τους αμάχους στα μέτωπα και να υπάρξει αμνηστία για όσους ενεπλάκησαν στη σύρραξη.

Απέφυγαν να κοιταχτούν

Η ατμόσφαιρα όταν συναντήθηκαν – για πρώτη φορά – ο Πούτιν με τον Ζελένσκι, πρώην τηλεοπτικός κωμικός που έγινε πολιτικός, ήταν μάλλον ψυχρή. Δεν ανταλλάχθηκε δημόσια χειραψία και οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον στα μάτια.

Η διμερής συνάντησή τους, μετά τις αρχικές συνομιλίες 2 ωρών με τον Μακρόν και τη Μέρκελ και πριν επαναληφθούν οι εργασίες σε τετραμερές επίπεδο, κράτησε περίπου 15 λεπτά, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο Ελιζέ.

Πάντως οι τετραμερείς συνομιλίες, συνολικής διάρκειας εννέα ωρών, απέφεραν αποτελέσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που αποτυπώθηκαν στην επίσημη ανακοίνωση της συνόδου.

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024