Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέτσας : Στον ΟΗΕ οι δύο επιστολές της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Πέτσας : Στον ΟΗΕ οι δύο επιστολές της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στις δύο επιστολές που απέστειλε η ελληνική πλευρά καταδεικνύεται η τουρκική παραβατικότητα

Με δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε η Αθήνα στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων που κορυφώθηκαν με την υπογραφή μνημονίου Τουρκίας  – Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στις δύο επιστολές που απέστειλε η ελληνική πλευρά καταδεικνύεται η τουρκική παραβατικότητα και παρατίθενται λεπτομερώς τα νομικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

«Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη απέστειλε δύο επιστολές στις οποίες αναπτύσσονται τα ελληνικά επιχειρήματα κατά της τουρκολιβυκής συμφωνίας» τόνισε ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Η μία εστάλη προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου ΑΣφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα

Τόνισε πως η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τα ελληνικά νησιά καθώς παρουσιάζονται – όπως είπε – χωρίς θαλάσσιες ζώνες και ΑΟΖ. Υποστήριξε ακόμη ότι η συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία ισχύ καθώς δεν έχει εγκριθεί ούτε από τη Βουλή της Λιβύης.

«Απορρίπτουμε τη συμφωνία ως άκυρη. Διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζεται το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα ελληνικά νησιά και το δικαιώματά τους να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».

Η Ελλάδα, επιπροσθέτως, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν σέβεται βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα έπρεπε να στηριχθεί η ευρωπαϊκή της προοπτική ενώ ταυτόχρονα στηλίτευσε τη στάση της Άγκυρας λέγοντας ότι τα δείγματα του τελευταίου καιρού δείχνουν ότι η κινείται στην κατεύθυνση της παραβίασης θεμελιωδών αρχών του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Άγκυρα παραβιάζει ή επιχειρεί να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν σέβεται βασικές αρχές που σχετίζονται με το έδαφος, τα σύνορα, την ΑΟΖ της ελλάδας, που είναι και έδαφος, σύνορα και ΑΟΖ της ΕΕ ταυτοχρόνως.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024