Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας - Νέες γεωτρήσεις και Navtex στο παιχνίδι των προκλήσεων

Η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας – Νέες γεωτρήσεις και Navtex στο παιχνίδι των προκλήσεων

Καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, που προκλήθηκε από τη συμφωνία της με τη Λιβύη και συνεχίζεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, δεν δείχνει η Τουρκία

Καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, που προκλήθηκε από τη συμφωνία της με τη Λιβύη και συνεχίζεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, δεν δείχνει η Τουρκία.

Η Άγκυρα, παρά το αίτημα να πέσουν οι τόνοι, που διατύπωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, όπως το μετέφερε υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όχι μόνο δεν προσπαθεί να ηρεμήσει το κλίμα, αλλά θα έλεγε κανείς ότι κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας.

Αυτή τη φορά, δια στόματος του αντιπροέδρου της χώρας, Φουάτ Οκτάι, η Τουρκία προανήγγειλε την έναρξη πέντε νέων γεωτρήσεων.

«Η Τουρκία δεν θα κάνει καμία υπαναχώρηση στα δικαιώματα που διατηρεί στην Κύπρο, στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Θα συνεχίσουμε την ενεργή στρατηγική για την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αναμένουμε πέντε νέες γεωτρήσεις από τα εθνικά πλοία (σ.σ. Φατίχ και Γιαβούζ)» υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε δε, να ασκήσει δριμεία κριτική σε Ηνωμένα Έθνη, ΕΕ και ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων απέναντι στην Τουρκία» η οποία «επηρεάζεται από τις αβεβαιότητες της περιοχής».

Και νέες Navtex

Την ίδια στιγμή, η γειτονική χώρα εξέδωσε νέα Navtex, με την οποία «κλειδώνει» θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, με στόχο τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 από τις 2 π.μ μέχρι τις 6 π.μ σε περιοχή που διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη.

«Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει τρίτο γεωτρύπανο»

Παράλληλα, περαιτέρω λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει η είδηση πως η Τουρκία εξετάζει την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak», η Άγκυρα στρέφεται προς τις νορβηγικές εταιρείες, από τις οποίες αγόρασε τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που έγινε όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνουν πως θα κινηθούν γρήγορα.

Στόχος είναι να στείλει η Άγκυρα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις και αντοχές.

Το δημοσίευμα της «Yeni Safak», με τίτλο «Τρίτο γεωτρύπανο η νέα κίνηση», η Τουρκία ετοιμάζεται για την αγορά νέου γεωτρύπανου ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και κινήσεις για εκπαίδευση προσωπικού, σε εθνική βάση, που θα στελεχώσει το νέο πλωτό γεωτρύπανο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι σχεδιάζεται εθνική παραγωγή υλικού για τα γεωτρύπανα, ώστε η Τουρκία να μην εξαρτάται από το εξωτερικό.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024