Σταϊκούρας : Σε τροχιά δυναμικής επανεκκίνησης η οικονομία – Προσκλητήριο για επενδύσεις
Στη μάχη για την προσέλκυση επενδύσεων ρίχνεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε αμερικανούς επεδυτές για τη δυναμική επενεκκίνησης της οικονομίας, στο πλαίσιο του Ετήσιου Επενδυτικού Συνέδριου της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Μήνυμα Μητσοτάκη
Για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους Αμερικανούς επενδυτές που συμμετείχαν στις εργασίες του 21oυ Ετήσιου Επενδυτικού Συνέδριου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Όπως μάλιστα εξήγησε, η κυβέρνηση κινείται στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να αποκαταστήσει, βήμα προς βήμα, την οικονομική κανονικότητα στη χώρα.
«Στο πλαίσιο αυτό, από τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα αναμφισβήτητα έκανε μια δυναμική επανεκκίνηση. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η πολιτική σταθερότητα όσο και η ρεαλιστική αισιοδοξία επιστρέφουν στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη μάχη για προσέλκυση επενδύσεων
Με διακυρηγμένο στόχο της κυβέρνησης την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, κυρίως ξένων, ο Χρήστος Σταϊκούρας ρίχνεται στη μάχη να πείσει την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ να επενδύσει στη χώρα με βάση και τα κίνητρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο παρέχει κίνητρα για να έρθουν φρέσκα κεφάλαια στην Ελλάδα.
Η «εκστρατεία» του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει, πέραν της ομιλίας στο επίσημο γεύμα του συνεδρίου, επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών, διαχειριστές κεφαλαίων, εταιρείες συμβούλων για το δημόσιο χρέος και συνέντευξη Τύπου στον χώρο του φόρουμ.
Άλλωστε η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των επενδύσεων για την προσεχή χρονιά. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 13,4%, έναντι μόλις 8,8% φέτος.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε και παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (μέσω τηλεοπτικού μηνύματος) και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, ομιλίες του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργου Ζαββού, και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή.
Περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις με τη συμμετοχή του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρη Τσάκωνα, των επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα, Πολ Κούτος και Φραντσέσκο Ντρούντι, αλλά και εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οπως προκύπτει από τις θεματικές ενότητες του φόρουμ, οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων είναι ο τραπεζικός, ο τουριστικός, ο ενεργειακός, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, οι υποδομές και η αγορά ακινήτων στην οποία επίσης επιχειρείται αναθέρμανση με τα μέτρα στήριξης της οικοδομής που έχουν ψηφιστεί και θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος (πάγωμα ΦΠΑ για μια 3ετία, έκπτωση φόρου για εργασίες στην οικοδομή, αναστολή φόρου υπεραξίας ώς το 2022 κ.ά.).
Τα Πεπραγμένα των Πρώτων Έξι Μηνών
Αναφερόμενος στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα πεπραγμένα των πρώτων έξη μηνών, λέγοντας ότι:
· Έκλεισαν τα πιθανά δημοσιονομικά κενά
· Επιτευχθήκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι
· Μειώθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας
· Εξαλείφθηκαν τα υπολειπόμενα Capital Controls
· Ανατράπηκε η αναποτελεσματική νομοθεσία στην αγορά εργασίας
· Προχώρησε μια συστηματική λύση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών
· Επανεκκινήθηκαν εμβληματικά έργα και ιδιωτικοποιήσεις
· Προπληρώθηκε το ακριβότερο μέρος του δανείου του ΔΝΤ
· Ψηφίστηκε νόμος για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος
· Ρυθμίστηκε η ηλεκτρονική αγορά τυχερών παιχνιδιών
· Ψηφίστηκε μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη
Επανήλθε η αισιοδοξία για τις δυνατότητες της οικονομίας
Εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι ήδη ορατά, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η κοινωνία, οι εταίροι, οι επενδυτές, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι πλέον αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».
Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτή η αισιοδοξία αντανακλάται:
· Στην 4η βελτιωμένη έκθεση επιτήρησης
· Στην επιτυχή έκδοση κρατικών ομολόγων όσον αφορά τα επιτόκια και την ποιότητα
· Στις αναβαθμίσεις των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας
· Στη σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτή
«Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα έχει περάσει πολλά κατά την τελευταία δεκαετία. Και τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Τα επόμενα βήματα
Λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες της για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι αποτελούν βασικές πολιτικές προτεραιότητες:
· Η επιτυχία των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων
· Η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος
· Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
· Η προώθηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων
· Η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις