Λουκέτο θα βάλει ένα στα δέκα καταστήματα λιανικής πώλησης στο Χονγκ Κονγκ, κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Βασική αιτία της ύφεσης αυτής, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ένωση διαχείρισης λιανεμπορίου του Χονγκ Κονγκ, HKRMA, είναι οι κοινωνικές αναταραχές και οι βίαιες διαδηλώσεις, οι οποίες αμφότερες, αποθαρρύνουν τους τουρίστες να επισκεφτούν την περιοχή.

Τόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν

Σε απόλυτους αριθμούς, από τις 64.000 αδειοδοτημένες εταιρίες λιανικής πώλησης που λειτουργούν στο Χονγκ Κονγκ, οι 7.000 αναμένεται να κλείσουν.

Στην έρευνα αποτυπώνονται οι δυσοίωνες προοπτικές για τις εταιρίες λιανεμπορίου ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του Πεκίνου.

Εξάλλου, το Χονγκ Κονγκ, αποτελεί -υπό κανονικές συνθήκες- κορυφαίο αγοραστικό προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, ήταν κατά ¼ λιγότερες συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2018, ενώ οι τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 43,7% τον ίδιο μήνα.

Διαδηλώσεις: Απώλεια κερδών και θέσεων εργασίας

«Μιλάμε για την επιβίωση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου», δήλωσε η πρόεδρος της HKRMA Άνι Τσε Γιάου Ον-γι. «Θα είναι πολύ σοβαρό» τόνισε.

Σύμφωνα με την HKRMA, το 97% περίπου των ερωτηθέντων κατέγραψαν ζημίες από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιούνιο.

Από αυτούς, το 30% δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού τους επόμενους έξι μήνες –χάνοντας κατά μέσο όρο 10% των εργαζομένων ή πάνω από 5.600 εργαζομένους συνολικά.

Η έρευνα, που καλύπτει αλυσίδες καταστημάτων και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, διενεργήθηκε από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου καταγράφοντας τις απόψεις 176 εταιριών, που λειτουργούν 4.310 καταστήματα.

Γράψτε το σχόλιο σας