Η Βόρεια Κορέα επέκρινε σήμερα με ανακοίνωση του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη τους Ευρωπαίους, οι οποίοι πρόσφατα κατήγγειλαν τις «συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων», προσθέτοντας ότι η αποπυρηνικοποίηση «δεν είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τις ΗΠΑ.

Η αποπυρηνικοποίηση έχει ήδη βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και οι μακρές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον δεν χρειάζονται, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρεσβευτής Κιμ Σονγκ δήλωσε ότι ο «διαρκής και ουσιώδης διάλογος« που επιζητούν οι ΗΠΑ είναι ένα «τέχνασμα εξοικονόμησης χρόνου», ώστε να συμφωνεί με την εσωτερική πολιτική τους ατζέντα.

Δεν έχουμε ανάγκη από μακρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

«Δεν έχουμε ανάγκη τώρα από μακρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το θέμα της αποπυρηνικοποίησης έχει ήδη βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος σε ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

«Φύλακας των ΗΠΑ οι Ευρωπαίοι»

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν την Τετάρτη «τις συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας» και επανέλαβαν την ανάγκη να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας αυτής.

Το Βέλγιο, η Εσθονία (μέλος από τον Ιανουάριο), η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βρετανία κατήγγειλαν επίσης τη συνέχιση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έπειτα από αίτημά τους.

«Είναι μια ακόμη σοβαρή πρόκληση κατά της Βόρειας Κορέας», ενώ ασκεί «το δικαίωμά της να ενισχύει τις εθνικές αμυντικές ικανότητές της», αντέδρασε σήμερα ο πρεσβευτής Κιμ Σονγκ.

«Καθώς αυτές οι έξι ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν πολλά προβλήματα τους τελευταίους μήνες παίζοντας τον ρόλο του φύλακα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι κερδίζουν σε αντάλλαγμα», τόνισε.

Κάνοντας λόγο για την «παράνοια» των Ευρωπαίων και για την «εχθρική πολιτική» της Ουάσινγκτον, ο Κιμ Σονγκ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι η χώρα του «δεν έχει ανάγκη τώρα από μακρές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το θέμα της αποπυρηνικοποίησης δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Καταδικάζοντας τις δοκιμές των βορειοκορεατικών οπλικών συστημάτων, οι Ευρωπαίοι σημείωσαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει 13 δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τον Μάιο, με τελευταία αυτήν της 28ης Νοεμβρίου.

Ενώ οι συζητήσεις για τα πυρηνικά μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται σε αδιέξοδο, η Βόρεια Κορέα έδωσε χρόνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσουν μια νέα πρόταση συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Γράψτε το σχόλιο σας