Οι ΗΠΑ ξανάρχισαν σήμερα τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ, δήλωσε αμερικανική πηγή, τρεις μήνες μετά τη διακοπή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, των αμερικανικών διπλωματικών προσπαθειών που είχαν στόχο να δοθεί τέλος στον πόλεμο που μαίνεται επί 18 χρόνια στο Αφγανιστάν.

«Οι ΗΠΑ ξανάρχισαν σήμερα συνομιλίες στην Ντόχα. Αυτές θα επικεντρωθούν στη μείωση της βίας με στόχο τη διεξαγωγή ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων και τη σύναψη εκεχειρίας» δήλωσε η πηγή αυτή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί «να δώσει τέλος στους ατέρμονες πολέμους» και κυρίως στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, την πιο μακρά για τις ΗΠΑ, διέκοψε τις άμεσες συνομιλίες που διεξάγονταν επί περίπου ένα χρόνο ανάμεσα στον αμερικανό απεσταλμένο για τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, τον Ζαλμάι Χαλιλζάντ, οι οποίες διαφαινόταν ότι πλησίαζαν σε μια συμφωνία.

Ο αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε ταυτοχρόνως πρόσκληση που είχε γίνει μυστικά στους επικεφαλής των Ταλιμπάν να τον συναντήσουν, επικαλούμενος το θάνατο ενός αμερικανού στρατιωτικού σε μια από τις πολλοστές επιθέσεις των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Αφού διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες αυτές «πέθαναν και θάφτηκαν», στη συνέχεια φάνηκε να προβαίνει σε μια χαλάρωση της θέσης του, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, αν οι Ταλιμπάν τερματίσουν τις επιθέσεις τους.

Στις 28 Νοεμβρίου, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Αφγανιστάν, για να στηρίξει τους αμερικανούς στρατιώτες με αφορμή τη γιορτή για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ανακοίνωσε τελικά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Το προσχέδιο της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει στις συνομιλίες στις αρχές Σεπτεμβρίου προέβλεπε έναρξη μιας σταδιακής αποχώρησης 13.000 έως 14.000 αμερικανών στρατιωτικών, κάτι που αποτελούσε ένα από τα κύρια αιτήματα των Ταλιμπάν.

Σε αντάλλαγμα, αυτοί θα δεσμεύονταν να μην επιτρέψουν πλέον σε «τρομοκράτες» να δρουν από το έδαφος του Αφγανιστάν και να αρχίσουν διάλογο με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Ωστόσο, μόνο μια «μείωση της βίας» προβλεπόταν από τη συμφωνία αυτήν.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας