Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη επίσκεψη Μέρκελ στο Άουσβιτς - Ευθύνη ο φόρος τιμής στα θύματα

Πρώτη επίσκεψη Μέρκελ στο Άουσβιτς – Ευθύνη ο φόρος τιμής στα θύματα

Ευθύνη που δε σταματά ποτέ, ο φόρος τιμής στα θύματα του Άουσβιτς, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ κατά την πρώτη επίσκεψή της στο ναζιστικό κολαστήριο. Επίσκεψη που πραγματοποιείται εν μέσω έντονης αμφισβήτησης από τη γερμανική ακροδεξιά της κουλτούρας μεταμέλειας που προκρίνει το Βερολίνο

Την πρώτη της επίσκεψη στο Άουσβιτς πραγματοποίησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της 75ης επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου.

Για πρώτη φορά στα 14 χρόνια της θητείας της, η Άγκελα Μέρκελ, πέρασε την πύλη του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης ενάμιση εκατομμυρίου Εβραίων, συνοδευόμενη, από τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέσκι, έναν πρώην κρατούμενο και εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Η επίσημη αφορμή είναι τα δεκάχρονα του Ιδρύματος Άουσβιτς-Μπιρκενάου, που δραστηριοποιείται για τη διατήρηση του χώρου, στον οποίο βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο εξόντωσης.

Οι δηλώσεις Μέρκελ

Στις δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας, σημείωσε ότι «η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι αναπόσπαστη από την γερμανική ταυτότητα.

«Η ανάμνηση των εγκλημάτων, η εκφορά των ονομάτων των εγκληματιών και ο φόρος τιμής στα θύματα είναι μία ευθύνη που δεν σταματά ποτέ.

Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Και είναι αναπόσπαστο από την χώρα μας. Η συναίσθηση αυτής της ευθύνης είναι τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας», δήλωσε εμφατικά η Αγγελα Μέρκελ.

Δεν πρέπει να ξεχαστεί η ιστορία του Άουσβιτς

Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί η ιστορία του στρατοπέδου του Άουσβιτς, λέγοντας ότι είναι καθήκον να θυμόμαστε τις ωμότητες που διαπράχθηκαν εκεί για χάρη των θυμάτων.

«Αν η μνήμη φύγει, είναι σαν να βλάπτουμε για δεύτερη φορά τους ανθρώπους που πέρασαν μέσα από την κόλαση εκεί, που πέρασαν μέσα από απίστευτο πόνο», είπε ο Μοραβιέτσκι.

«Πρέπει να φροντίσουμε τη μνήμη σαν να φροντίζαμε τα θύματα. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε για αυτά», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Η επίσκεψη Μέρκελ στο Άουσβιτς έγινε εν μέσω έντονης αμφισβήτησης από τη γερμανική ακροδεξιά της κουλτούρας μεταμέλειας που προκρίνει το Βερολίνο.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024