Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων : Εγκρίθηκε επί της αρχής

Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων : Εγκρίθηκε επί της αρχής

Την θετική τους ψήφο στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής η ΝΔ (158 βουλευτές), το Κίνημα Αλλαγής (22 βουλευτές), το ΚΚΕ (15 βουλευτές) και η Ελληνική Λύση (10 βουλευτές). 

Εγκρίθηκε επί της αρχής με 205 θετικές ψήφους βουλευτών το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων στον τόπο κατοικίας τους. Την θετική τους ψήφο στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής η ΝΔ (158 βουλευτές), το Κίνημα Αλλαγής (22 βουλευτές), το ΚΚΕ (15 βουλευτές) και η Ελληνική Λύση (10 βουλευτές) και έτσι η κυβέρνηση που επένδυσε σε αυτό το νομοσχέδιο κερδίζει μια πρώτη νίκη στη βουλή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ολομέλεια της βουλής και πλέον το δίλημμα για την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα είναι αν οι 86 βουλευτές του κόμματος θα αθροιστούν στην συντριπτική πλειοψηφία της βουλής ή αν θα καταψηφίσουν δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση και τη ΝΔ να μιλάει για πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων επί των άρθρων.

Σημειώνεται ότι χωρίς την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου από 200 τουλάχιστον βουλευτές δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί σε ισχύ και να μπορούν οι Έλληνες απόδημοι να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο Εξωτερικό.

340 χιλιάδες οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τα στοιχεία που παρουσίασε στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ΑΦΜ είναι περίπου 407 χιλιάδες ενώ από αυτούς περίπου 340 χιλιάδες έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι σε αυτές τις 340 χιλιάδες δεν υπολογίζονται οι χιλιάδες νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, χωρίς να έχουν ΑΦΜ και διευκρίνισε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους είναι φορολογικά ενεργοί.

Μάλιστα ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι προϊόν συμβιβασμού και ξεκαθάρισε ότι «αν η ΝΔ διέθετε 200 βουλευτές τότε το νομοσχέδιο θα προέβλεπε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι».

Υπενθυμίζεται ότι τον όρο για το ενεργό ΑΦΜ ώστε να μην αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα είχε θέσει το ΚΚΕ ως μία από τις προϋποθέσεις για να στηρίξει το νομοσχέδιο.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024