Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αψιμαχίες Δένδια - Βούτση στη βουλή για τα ελληνοτουρκικά

Αψιμαχίες Δένδια – Βούτση στη βουλή για τα ελληνοτουρκικά

Άδικη χαρακτήρισε την επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα ο Βούτσης. Άστοχη χαρακτήρισε την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δένδιας για τα ελληνοτουρκικά

Αψιμαχίες μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Νίκου Βούτση προκάλεσαν στη βουλή μεταξύ άλλων και οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έβγαλε το χειρότερο εαυτό του».

Ο πρώην πρόεδρος της βουλή χαρακτήρισε άδικη την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση  -για διγλωσσία στο κρίσιμο ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ο κ. Βούτσης, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά από την κυβέρνηση, στην ανάγκη εφαρμογής των μέτρων που έχει αποφασίσει η ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην Κύπρο και στην ανάγκη επέκτασης τους μετά το κείμενο Τουρκίας-Λιβύης.

Αποφασιστική στάση

Παράλληλα ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η χθεσινή έγκριση, από την τουρκική Βουλή αυτού του κειμένου «δεν είναι κάτι απλό» και επισήμανε «πριν από 20 χρόνια εγκρίθηκε από την τουρκική βουλή το casus beli, σε σχέση με το Αιγαίο», ενώ αναφέρθηκε και «στην αφωνία που υπήρξε στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου» και επανέλαβε την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει ευθεία και αποφασιστική τοποθέτηση απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις και σκέψεις στην περιοχή.

Ο κ. Δένδιας απαντώντας από το βήμα της βουλής στο σχόλιο του πρώην προέδρου της Βουλής, για την κριτική που άσκησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «ήταν έκπληξη για εμάς, και όχι ευχάριστη, η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Μιας συνάντηση που επρόκειτο να διεξαχθεί σε κλίμα βεβαρημένο από πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε με τον κ. Σάρατς και από τη συμπεριφορά της στο μεταναστευτικό», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε να υφίσταται εθνική ομόνοια και να μην υπάρχουν τέτοιες τοποθετήσεις, σε τόσο κρίσιμα για τη χώρα χρονικά σημεία».

ΜΟΕ

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πηγή που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Θα ήταν λάθος μεγάλος. Έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι παρά την κρίση οφείλουμε να συζητάμε, διότι είναι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης».

Στο σημείο αυτό είπε ότι θα προσπαθήσει να μην οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση στο ελάχιστο, αλλά ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταθμίσουν ότι υπήρξε προβληματική διγλωσσία στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας διαχειρίζονταν την εξωτερική πολιτική ως δύο διακριτές οντότητες, οι δύο φορείς δεν επικοινωνούσαν και χρειαζόταν το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού να λειτουργεί υπό τον διπλωματικό σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού, υπό τη μορφή πυροσβεστικής εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς είναι άδικο σήμερα να εκπέμπονται κατηγορίες σε βάρος της σημερινής κυβέρνησης για ασυνεννοησία.

Εθνική Συνεννόηση

«Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση και ακούει και συνεννοείται με τα κόμματα. Η κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση στον δημόσιο διάλογο είναι ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία. Είμαστε στη διάθεση των κομμάτων και της εθνικής αντιπροσωπείας για συνεννόηση και συναινέσεις, γιατί αυτό είναι το εθνικό μας συμφέρον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί κλιμάκωση το κείμενο που υπέγραψε η Τουρκία με τον κ. Σάρατς και δεν είναι καθόλου να διατεθειμένη να το συζητήσει ωσάν να πρόκειται περί ενός εγκύρου κειμένου», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε τα ουσιαστικά ζητήματα νομιμοποίησης που έχει και ακυρώνουν την ύπαρξή του», είπε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να αποδεχθεί ότι αυτό το κείμενο αποτελεί ένα έγκυρο νομικό κείμενο που υπεγράφη μεταξύ δύο άλλων χωρών».

Ανέφερε δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είχε δώσει, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ν. Υόρκη, τη διαβεβαίωση ότι το κείμενο αυτό απέχει, και ως σκέψη ακόμη, της διεθνούς νομιμότητας και ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί αλλά «εσύρθη να το υπογράψει στην Κωνσταντινούπολη».

Τουρκικός αναθεωρητισμός

Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε ότι «η εξέλιξη που έχει υπάρξει είναι εξαιρετικά σοβαρή, είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, είναι μια έμπρακτη αρχή, εκ μέρους της ηγεσίας της Τουρκίας, αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης, στο πλαίσιο αναθεωρητικών σκέψεων». Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπάρξει ενημέρωση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, για όλα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, θα τοποθετηθεί αναλυτικά. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε σήμερα, σε ένα βαθμό, τα χαρτιά του, «μετά από την σιβυλλική και ίσως όχι πολύ εύστοχη δήλωση που έκανε, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν».

Φωλιά τρομοκρατών

Στο σχόλιο του κ. Βούτση ότι σύμφωνα με διαρροές για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, έμεινε αναπάντητη αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φωλιά τρομοκρατών, ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε ότι ελληνικό κόμμα έχει σχέση με τρομοκρατία».

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024