Μετά την Αθήνα και τη σημερινή τους συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μεταβαίνουν αύριο στην Άγκυρα.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν στην Τουρκία ο κ. Σχοινάς και η κα Γιόχανσον θα είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και κυρίως η εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και η αρμόδια Επίτροπος θα έχουν συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

 

Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς και η επίτροπος κ. Γιοχάνσον θα επισκεφθούν την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, για να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Στο επίκεντρο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Σημειώνεται ότι κατά την πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη ο κ. Σχοινάς, τόνισε πως είναι σημαντικό ότι ξεκινά η συζήτηση από την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα και πως θα συζητηθούν η αλληλεγγύη, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Από την πλευρά της η κα Γιόχανσον, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια κοινή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση και ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι μόνο της Ελλάδας.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας τη βοήθεια της ΕΕ τόνισε ότι το προσφυγικό «δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά ένα θέμα που επηρεάζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Το νέο σύμφωνο για το άσυλο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελούν τις τρεις προτεραιότητες των Βρυξελλών τις οποίες οι νέοι αρμόδιοι κομισάριοι καλούνται να διαχειριστούν κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα τους ταξίδια γίνονται σε Αθήνα και Άγκυρα, καθώς Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιο σας