Η Mercedes-Benz επεκτείνει το πρόγραμμα δοκιμών που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με όχημα ένα στόλο αυτόνομων S-Class οι οποίες προσφέροντας υπηρεσίες μετακίνησης, αποσκοπούν στη συλλογή πληροφοριών και κυρίως εντυπώσεων από το ευρύ κοινό σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται στην πολιτεία της Καλιφόρνια με ένα στόλο από 30 S-Class εξοπλιζόμενων με ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων συμπεριλαμβανομένων σαρωτών και ραντάρ με τεχνολογία laser (LiDAR) και καμερών, τα οποία σε συνδυασμό με το απαραίτητο λογισμικό εξασφαλίζουν στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4.

Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα δοκιμαστικά πρωτότυπα μπορούν να πραγματοποιήσουν το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται για την οδήγηση χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση οδηγού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρακτικά τα αυτόνομα οχήματα επιπέδου 4 αν και προϋποθέτουν την παρουσία οδηγού η συνδρομή του δεν απαιτείται, ενώ, ακόμα και σε περίπτωση ανάγκης, εφόσον ο οδηγός δεν ανταποκρίνεται, τα οχήματα εφοδιασμένα με αυτήν την τεχνολογία μπορούν να ακινητοποιηθούν ασφαλώς.

Στην προκειμένη περίπτωση των 30 αυτόνομων S-Class που πραγματοποιούν δοκιμές στην πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία, υφίσταται οδηγός για λόγους ασφαλείας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι δοκιμές πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του ευρέως κοινού.

Σημειώνεται ότι η Daimler πραγματοποιεί ήδη δοκιμές με αυτόνομες S-Class με αντίστοιχης διαβάθμισης σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, στην Στουτγκάρδη, ωστόσο γίνονται αποκλειστικά με την συνδρομή του προσωπικού της Daimler και της Bosch η οποία αποτελεί τον προμηθευτή της γερμανικής φίρμας σε ό,τι αφορά κρίσιμα συστήματα που άπτονται του συστήματος αυτόνομης οδήγησης.

Ο στόχος των νέων δοκιμών είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις εντυπώσεις του κοινού από τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης αλλά και η αποτύπωση των απαιτήσεων των δυνάμει πελατών από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει ν να σημειωθεί ότι η Daimler έχει επανειλημμένως εκφράσει την πεποίθησή της ότι τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης θα έχουν περισσότερη χρησιμότητα και νόημα να χρησιμοποιηθούν σε βαρέα οχήματα και στις εμπορευματικές μεταφορές χωρίς φυσικά να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει εφαρμογή και σε στόλους ρομποτικών ταξί.

Γράψτε το σχόλιο σας