Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Η εμπλοκή Τραμπ στο βρετανικό ΕΣΥ ταράζει τα νερά της προεκλογικής περιόδου

Βρετανία : Η εμπλοκή Τραμπ στο βρετανικό ΕΣΥ ταράζει τα νερά της προεκλογικής περιόδου

Φωτιά στην προεκλογική σκηνή της Βρετανίας έχει βάλει η πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), με τις ευλογίες της κυβέρνησης Τζόνσον.

Σάλος έχει ξεσπάσει προεκλογικά στη Μεγάλη Βρετανία μετά τις κατηγορίες του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «παζαρεύει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (National Health System – NHS) με τον Ντοναλντ Τραμπ.

Ο Κόρμπιν είχε καταγγείλει από το πρώτο του ντιμπέιτ τον Τζόνσον για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απαιτούν στο πιάτο το – δημόσιο – Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε παρουσιάσει έγγραφα 450 σελίδων με θέμα τις εμπορικές σχέσεις Βρετανίας και ΗΠΑ στη μετά Brexit εποχή.

Τώρα, ο Μπόρις Τζόνσον καλείται να απολογηθεί όχι μόνο για τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για το γεγονός ότι είναι έτοιμος να ανοίξει το ΕΣΥ της Βρετανίας – ένα σύστημα πρότυπο για πολλές άλλες χώρες – σε Αμερικανούς ιδιώτες και φαρμακευτικές εταιρείες.

Πώς ακριβώς θα μπουν οι ΗΠΑ στο ΕΣΥ της Βρετανίας μετά το Brexit

Ο μεγάλος αντίπαλος του Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι υπάρχουν αναφορές για πώληση του NHS στις ΗΠΑ, για ανατιμήσεις φαρμάκων και πολλά άλλα «καυτά» ζητήματα που αφορούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας.

Αν και στις περισσότερες σελίδες το κείμενο έχει σβηστεί – καθώς θεωρείται απόρρητο περιεχόμενο – ο ηγέτης των Εργατικών κατάφερε να πετύχει ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ξεπούλημα του NHS.

Οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει «πλήρη πρόσβαση» στο NHS και έχουν ζητήσει το τέλος της συμφωνίας της Νίκαιας, με την οποία ελέγχονται οι τιμές των φαρμάκων στη Βρετανία.

Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει επίσης να αλλάξει ο νόμος για τις πατέντες των φαρμάκων, κάτι που θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση των εισαγόμενων από την ΗΠΑ σκευασμάτων.

Αρνείται τα πάντα ο Μπόρις Τζόνσον

Σήμερα το πρωί, λίγο μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνήθηκε για άλλη μία φορά τους ισχυρισμούς του Κόρμπιν.

Το γεγονός ότι απειλείται το NHS είναι «παραμύθια σαν το τέρας του Λοχ Νες και το Τρίγωνο των Βερμούδων».

«Πονοκέφαλος» ο Τραμπ για τον Τζόνσον

Πάντως, είναι λογικό να «πονοκεφαλιάζει» ο Μπόρις Τζόνσον με την σημερινή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ δεν είναι καθόλου δημοφιλής στη Βρετανία και το γεγονός ότι θέλει να βάλει χέρι στο NHS – με τις ευλογίες της κυβέρνησης των Συντηρητικών – σίγουρα αποτελεί ένα «αγκάθι» στην προσπάθεια του Τζόνσον για επανεκλογή.

Εκτός των άλλων, ο ηγέτης των Τόρις έχει κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι προσπαθεί να μοιάσει με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τα βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Τζόνσον θα αποφύγει μία συνάντηση με τον Τραμπ. Για σήμερα, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει προεκλογική εκστρατεία στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Αύριο, ο «ΜποΤζο» έχει χρέη οικοδεσπότη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου όμως είναι αμφίβολο αν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τι είπε ο Τραμπ για το NHS

Και μπορεί ο Τζόνσον να πρέπει να αποφύγει τον Τραμπ για τα προσχήματα της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ όμως «κάλυψε» σήμερα τον φίλο και συμμαχό του στο επίμαχο θέμα του NHS.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στο Brexit και υπογράμμισε ότι το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) της Βρετανίας δεν θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό και δεν θέλουμε να έχουμε. Ακόμη κι αν μας το προσφέρετε (το NHS) σε ασημένιο δίσκο, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό», τόνισε ο Τραμπ.

Αν και δεν επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία., ο Τραμπ εξήρε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντάς τον πολύ ικανό.

«Πιστεύω ότι ο Μπόρις είναι πολύ ικανός και θα κάνει καλή δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ μάλιστα αναγνώρισε ότι ίσως δεν είναι και τόσο δημοφιλής στη Βρετανία.

Θα αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε μία πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας

Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν τόσο ο Τζόνσον όσο και ο Τραμπ, το θέμα της ανατίμησης των φαρμάκων μετά το Brexit παραμένει μετέωρο.

Στην παραδοχή αυτή προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, o Ράαμπ παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές των φαρμάκων στη Βρετανία μετά το Brexit.

O ίδιος βέβαια εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο «είναι απίθανο», προκαλώντας την… απορία του δημοσιογράφου στον οποίο έδινε συνέντευξη.

Πάντως, ο Ράαμπ δήλωσε και αυτός ότι το NHS δεν είναι προς πώληση και ότι η Βρετανία δεν θα υπέγραφε μία συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν αυτό σημαίνει παράδοση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα χέρια του Τραμπ.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024