Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Με τη συμφωνία της Λιβύης εξαφανίσαμε τις τυχόν αξιώσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο

Τουρκία : Με τη συμφωνία της Λιβύης εξαφανίσαμε τις τυχόν αξιώσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε η Τουρκία, αποκαλύπτοντας η ίδια τις ευρύτερες επιδιώξεις της μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, που δεν είναι άλλες από «την εξαφάνιση όλων των τυχόν αξιώσεων της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε η Τουρκία, αποκαλύπτοντας η ίδια τις ευρύτερες επιδιώξεις της μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, που δεν είναι άλλες από «την εξαφάνιση όλων των αξιώσεων της Ελλάδας στο Αιγαίο».

«Βλακώδης» λογική

Δια στόματος Ομέρ Τσελίκ, του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η Τουρκία διατύπωσε εκ νέου της θέσης της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Οπως μεταδίδει το sigmalive.com, ο Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί επ’ ουδενί ένα μικρό νησί, όπως το Καστελόριζο, να αποκτήσει ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 4 χιλιάδες φορές πιο πάνω από την έκτασή του. «Αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το δεχτεί η Τουρκία», τόνισε.

Ο τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο συνέδριο της Σεβίλλης, κατά το οποίο είχε συζητηθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο το θέμα της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία έγινε κατ’ αυτόν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εξαφανίζει πλέον όλες τις τυχόν αξιώσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, οι οποίες βασίζονταν σε «βλακώδη» λογική, όπως ανέφερε.

Ο χάρτης της… Σεβίλλης

«Υπάρχει ένας χάρτης υποτίθεται πίσω από το συνέδριο της Σεβίλλης, ο οποίος ετοιμάστηκε μόνο και μόνο για να κατοχυρώσει τις θέσεις της Ελλάδας. Είναι ένας χάρτης που ετοιμάστηκε στη βάση της ελληνικής λογικής.

»Γίνεται προσπάθεια να μπλοκάρουν την Τουρκία στο Αιγαίο μέσα στα δικά της σύνορα, δηλαδή προσπαθούν με μία βλακώδη λογική να την περιορίσουν σε 500 μέτρα, αλλά πλέον η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη εξαφανίζει παντελώς τον χάρτη της Σεβίλλης. Ηταν μία λανθασμένη λογική, εξάλλου».

«Γκρεμίσαμε το τείχος Ελλάδας – Κύπρου»

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δήλωσε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος προσπαθούσαν να υψώσουν εδώ και χρόνια τείχος απέναντι στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η συμφωνία με τη Λιβύη το γκρέμισε, δείχνοντας ότι η Αγκυρα δεν θα δεχθεί πλέον κανένα τετελεσμένο.

«Ειδικά οι ενστάσεις εδώ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου δεν έχουν κανένα νόημα.

»Προσπαθώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα προκειμένου να εμποδίσουν την Τουρκία να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο και να φυλακίσουν την Τουρκία εντός των συνόρων της, προσπαθούσαν να υψώσουν ένα τείχος.

»Με αυτήν τη συμφωνία, αυτό το τείχος γκρεμίστηκε νομικά και δείξαμε ότι δεν θα δεχθούμε επ’ ουδενί κανένα τετελεσμένο. Με αυτήν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, καθορίστηκαν τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ μας».

«Παγιώσαμε τα δικαιώματά μας»

Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι με το μνημόνιο παγιώθηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και με τις έρευνες και γεωτρήσεις ενισχύθηκε η διαπραγματευτική ισχύς της Τουρκίας.
Παιδαριώδης η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει απευθύνει πολλές φορές έκκληση προς όλες τις πλευρές για διαπραγματεύσεις σχετικά με τα αποθέματα της Κύπρου, ωστόσο, «λόγω της παιδαριώδους στάσης της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων δεν ήταν εφικτό αυτό να γίνει», όπως είπε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για απειλές της Ελλάδας κατά της Λιβύης και για προσπάθεια να συμπαρασύρει και την Αίγυπτο στη δική της λογική. Ο τούρκος αξιωματούχος, απευθυνόμενος στο Κάιρο, είπε ότι ακολουθώντας την ελληνική λογική έχασε μια περιοχή 40 χιλιάδων τ.χλμ. στη θάλασσα.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024