Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χειρουργείο: Δείτε τι του αφαίρεσαν από το σώμα

Χειρουργείο: Δείτε τι του αφαίρεσαν από το σώμα

Σοκαριστικό το μέγεθος της αφαίρεσης που έγινε με αποτέλεσμα να είναι μία από τις σπανιότερες περιπτώσεις παγκοσμίως

Μία ιδιάζουσα επέμβαση έγινε με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι κάπως έως πολύ «σοκαριστικό». Το χειρουργείο αφορούσε μία αφαίρεση νεφρού από έναν μεσήλικα άντρα. Οι λεπτομέρειες και η φωτογραφία, είναι πολύ «ιδιαίτερες».

Τι συνέβη;

Οι χειρουργοί αφαίρεσαν ένα νεφρό βάρους 7,4 κιλών – το αντίστοιχο μέγεθος δύο νεογνών – από έναν ασθενή στην Ινδία. Θεωρείται ότι είναι το βαρύτερο νεφρό που έχει απομακρυνθεί ποτέ στη χώρα – και το τρίτο βαρύτερο παγκοσμίως. Ο ασθενής, ένας 56χρονος άνδρας από την ινδική πρωτεύουσα Νέο Δελχί, πάσχει από αυτοσωματική κυρίαρχη πολυκυστική νεφρική νόσο (ADPKD).

Μια γενετική κατάσταση, προκαλεί την ανάπτυξη κύστεων στα νεφρά. Η χειρουργική επέμβαση, η οποία έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Sir Ganga Ram στο Νέο Δελχί προς τα τέλη Οκτωβρίου, διήρκεσε περίπου δύο ώρες, με την αφαίρεση του οργάνου να παίρνει 30 λεπτά.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς με ADPKD να αναπτύξουν μεγάλους νεφρούς, αλλά ο Δρ Sachin Kathuria, σύμβουλος ουρολογίας στο νοσοκομείο και επικεφαλής χειρουργός για τη λειτουργία, δήλωσε ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο που είδε. «Με βάση τις γνώσεις μας, αυτό είναι το τρίτο βαρύτερο που έχει αφαιρεθεί», δήλωσε η Kathuria στο CNN.

Δεδομένα

«Ένας στις ΗΠΑ ήταν 9 κιλά και ο άλλος στην Ολλανδία … ήταν 8,7 (19,2 λίβρες). Πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο που έχει αφαιρεθεί στην Ινδία», πρόσθεσε.
Ο ασθενής ελπίζει σε μεταμόσχευση νεφρού. Η απόφαση να λειτουργήσει έγινε μετά τα συνεχή παράπονα του ασθενούς για τον συνεχιζόμενο πόνο και τη νεφρική ανεπάρκεια.

«Ο ασθενής πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, πόνο στην πλάτη (και) λοιμώξεις που δεν ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο, επειδή τα αντιβιοτικά δεν μπόρεσαν να διεισδύσουν στις κύστες».
«Οι κύστες κινδύνευαν να υποστούν αιμορραγία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αιμορραγία. Δε μπορούσε να αναπνεύσει σωστά εξαιτίας του μεγέθους των νεφρών που πιέζονται σε άλλα όργανα», δήλωσε η Kathuria.

Δεδομένα

Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, το 40-50% των ατόμων με ADPKD θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια και χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. »

Δε χρειάζεται πάντα να αφαιρείτε τα νεφρά σε ασθενείς με αυτή την πάθηση, μόνο εάν υπάρχει μόλυνση ή αιμορραγία από τους όγκους ή τις κύστες», ανέφερε η Kathuria. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η κύστη είχε αναπτυχθεί γύρω από το νεφρό και την αντικατέστησε. Περίκλυε σχεδόν ολόκληρη την κοιλιακή περιοχή».

Ο ασθενής έχει ανακάμψει από τότε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αιμοκάθαρση και περιμένει μεταμόσχευση νεφρού.
«Ο άλλος νεφρός του είναι μεγαλύτερος, αλλά δεν μπορούμε να τον αφαιρέσουμε καθώς θα ήταν σε μόνιμη αιμοκάθαρση», δήλωσε η Kathuria. «Θεωρώντας ότι η περαιτέρω απομάκρυνση γίνεται μόνο εάν υπάρχει δότης νεφρού ή οι λοιμώξεις και τα συμπτώματα είναι τόσο άσχημα που δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024