Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μικρόβια: Οι τρόποι μετάδοσης στον χώρο εργασίας σας

Μικρόβια: Οι τρόποι μετάδοσης στον χώρο εργασίας σας

Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας συχνά όταν χρησιμοποιούμε κοινόχρηστα αντικείμενα. Το πλύσιμο προστατεύει και από τις μολύνσεις.

Πλένοντας τα χέρια μας συχνά προστατευόμαστε από τη μετάδοση και την επώαση ιών και μικροβίων. Πότε όμως τα μικρόβια έρχονται σε επαφή μαζί μας στον χώρο της δουλειάς μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Κουμπιά ασανσέρ-σκάλες

Λίγο πολύ, όσοι κατευθύνονται από τον δεύτερο όροφο και πάνω σε ένα κτήριο αγγίζουν τα κουμπιά του ασανσέρ ή τις κουπαστές από τις σκάλες. Επομένως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Philip Tierno, αυτά τα μέρη είναι εστίες μικροβίων.

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Medicine, βρήκε ότι το 61% των κουμπιών των ασανσέρ ήταν μολυσμένα από βακτήρια. Στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι μόλις το 43% των τουαλετών ήταν μολυσμένο. Επιπλέον, το υλικό που είναι φτιαγμένες οι κουπαστές μπορεί να είναι παράγοντας μόλυνσης. Οι περισσότερες είναι από καουτσούκ, το οποίο μπορεί και συγκρατεί μικροοργανισμούς, και φυσικά δεν καθαρίζονται συχνά.

Τα μικρόβια μεταδίδονται είτε από άμεση επαφή (χειραψία ή φτέρνισμα από κάποιον άρρωστο) είτε από έμμεση επαφή (αγγίζοντας κάτι που έπιασε κάποιος άρρωστος, όπως τα κουμπιά του ασανσέρ και τις κουπαστές από τις σκάλες).

Η πόρτα εισόδου

Τα πόμολα είναι συχνή πηγή έμμεσης μόλυνσης, λέει ο Tierno. Το υλικό του πόμολου, όμως, θα καθορίσει το διάστημα που θα επιβιώσουν εκεί τα μικρόβια. Τα μεταλλικά πόμολα, όταν δεν έχουν βαφτεί και δεν έχουν επεξεργαστεί, μπορούν να αποτελέσουν εστίες μικροβίων, αν περιέχουν χαλκό, ψευδάργυρο ή νικέλιο.

Πληκτρολόγιο

Ακόμα και αν είσαι ο μοναδικός που το αγγίζει, μπορεί να έχει πλήθος μικροβίων. Οι συγγραφείς μιας έρευνας στο περιοδικό Τhe American Journal of Microbiology, εξέτασαν 250 διαφορετικά πληκτρολόγια. Όλα τους ήταν μολυσμένα από βακτήρια. Η συγκέντρωση των μικροβίων στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι ικανή να μεταδοθεί ακόμα και με μια απλή χειραψία, αφού το άτομο που τα χρησιμοποιεί μολυνθεί.

Κινητό τηλέφωνο-τηλέφωνο γραφείου

Οι Αμερικανοί αγγίζουν το τηλέφωνό τους 50 φορές τη μέρα, και έτσι είναι εξαιρετικές πηγές μικροβίων. Αν και τα βακτήρια που βρίσκονται στα κινητά μας δεν είναι πιθανό να μας αρρωστήσουν, το πρόβλημα έγκειται στα τηλέφωνα που είναι κοινόχρηστα, όπως αυτά στα γραφεία. Δεν καθαρίζονται συχνά και χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολλούς.

Κούπες καφέ

Ορίστε ένας καλός λόγος να φέρνει κανείς τη δική του κούπα στη δουλειά. Σύμφωνα με τον Tierno, δεν είναι ασυνήθιστο τα ποτήρια του καφέ να είναι μολυσμένα από βακτήρια. Μια έρευνα βρήκε ότι σχεδόν το 20% των ποτηριών καφέ φιλοξενούν βακτήρια.

Τα καπάκια είναι επίσης ιδιαιτέρως προβληματικά, καθώς πολλοί είναι αυτοί που τα πιάνουν καθημερινά. «Πολλοί πιάνουν μερικά καπάκια, και μετά αφήνουν μερικά, αφού δεν τα χρειάζονται. Αλλά έχουν μεταδώσει τα βακτήριά τους.»

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024