Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοινωνικό μέρισμα : Οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα

Κοινωνικό μέρισμα : Οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα

Το υπερπλεόνασμα θα κρίνει το ποσό για το κοινωνικό μέρισμα

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να βρουν τρόπο να «μοιράσουν» το κοινωνικό μέρισμα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναμένει τα επίσημα στοιχεία για το πώς κινήθηκαν οι πληρωμές φόρων και τα άλλα κρατικά έσοδα στα τέλη του Νοεμβρίου, ώστε να σχηματίσουν και ασφαλέστερη πρόβλεψη για το τελικό ύψος του φετινού υπερπλεόνασμάτος

Όμως τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ποιοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι του μερίσματος θα κριθεί από το τελικό εκτιμώμενο ύψος στο υπερπλεόνασμα το οποίο θα μπορέσει να διανεμηθεί στις επόμενες εβδομάδες πριν αλλάξει ο χρόνος.

Το κοινωνικό μέρισμα

Ο υπουργός Επικρατείας  Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα κατανεμηθεί και σε εκείνους που έχουν υποστεί το βάρος της κρίσης και στις ευάλωτες κατηγορίες.

Όπως διευκρίνισε οι τελικές αποφάσεις οριστικοποιούνται αυτές τις μέρες και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενσωματωθεί πιθανότατα στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι μέρος του υπέρ πλεονάσματος θα χορηγηθεί τις προσεχείς εβδομάδες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Πρώτοι στη λίστα των «υποψηφίων», θεωρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή και κάποια άλλη από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ

Στην περίπτωση που πράγματι αυτοί επιλέγουν τελικώς, το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει τα πλήρη στοιχεία τους και τους αριθμούς IBAN προκειμένου να πιστώσει άμεσα στους λογαριασμούς τους το επίδομα ώστε να το βρουν οι δικαιούχοι πριν την αλλαγή του χρόνου – διάστημα στο οποίο είναι απαράβατος κανόνας πως πρέπει να έχει ήδη καταβληθεί το σχετικό ποσόν στους οποίους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,73%, μέγεθος το οποίο δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρω.

Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος μπορεί, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, να διαμορφώνεται σε 436 εκατ. ευρώ, πλην όμως από το ίδιο ποσό θα πρέπει να καλυφθούν και άλλες υποχρεώσεις, όπως των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προς τη ΔΕΗ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, για το Μεταναστευτικό περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να μείνουν σαν «μαξιλάρι».

Εάν επιλεγεί η συνδυαστική λύση, το ένα κομμάτι θα διατεθεί για την εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος φέτος τον Δεκέμβριο που παρακρατείται σε μηνιαία βάση από μισθούς και συντάξεις και το άλλο για την παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης σε επιλεγμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνεργοι με παιδιά κ.ά.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024