Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψήφισμα για ένταξη της βίας κατά των γυναικών στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της ΕΕ

Ψήφισμα για ένταξη της βίας κατά των γυναικών στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της ΕΕ

Να συμπεριληφθεί η βία κατά των γυναικών στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της ΕΕ και να εκδοθεί νομοθεσία που να αντιμετωπίζει όλες τις εκφάνσεις της έμφυλης βίας, ακόμη και της διαδικτυακής παρενόχλησης και της ψηφιακής βίας, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του

Να συμπεριληφθεί η βία κατά των γυναικών στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της ΕΕ και να εκδοθεί νομοθεσία που να αντιμετωπίζει όλες τις εκφάνσεις της έμφυλης βίας, ακόμη και της διαδικτυακής παρενόχλησης και της ψηφιακής βίας, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του, που ενέκρινε την Πέμπτη.

Καλεί, δε, την ΕΕ και τα κράτη μέλη να προσχωρήσουν και να επικυρώσουν άμεσα τη «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», τη γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ώστε «να δοθεί τέλος στη βία εναντίον των γυναικών».

Και για το λόγο αυτό, καλεί το Συμβούλιο να ολοκληρώσει επειγόντως τη διαδικασία επικύρωσής της.

Παροτρύνει, δε, τα επτά κράτη μέλη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει ακόμη (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο), να το πράξουν χωρίς χρονοτριβή.

Στο μη δεσμευτικό ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις εκστρατείες εναντίον της Σύμβασης σε κάποιες χώρες, οι οποίες, όπως αναφέρουν, «στηρίζονται στην εσκεμμένη παρερμηνεία και την παραπληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενό της».

Ζητούν σχετική νομοθεσία από την Κομισιόν

Ζητούν, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσθέσει «την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στις προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Φύλο και να υποβάλει νομοθετική πράξη για την αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων της έμφυλης βίας (συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης και της ψηφιακής βία)», απευθύνοντας ταυτόχρονη έκκληση να συμπεριληφθεί η βία κατά των γυναικών στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της ΕΕ.

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Σύμβαση θα ενσωματωθεί και θα εφαρμοστεί ορθά στο εθνικό τους νομοθετικό πλαίσιο, μέσω της κατανομής κατάλληλων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων στις αρμόδιες υπηρεσίες», σημειώνεται στο ψήφισμα, ενώ κρίνεται ουσιώδης η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης σε όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τα θύματα (γιατροί, αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί κ.λπ.).

Το ΕΚ επαναλαμβάνει, επίσης, τη θέση του υπέρ της απόδοσης 193,6 εκατ. ευρώ για δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαιώματα και Αξίες».

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του», ενώ «τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών».

Σύμφωνα, δε, με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για το 2014, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.

Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 500 ψήφους υπέρ, 91 κατά και 50 αποχές.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024